Доступність посилання

ТОП новини

Сенсаційна справа в США: Кіномитець – лише друга професія Провензано, а перша його професія – мафіозо


Сенсаційна справа в США: Кіномитець – лише друга професія Провензано, а перша його професія – мафіозо

Нью-Йорк, 16 серпня 2002 - На початку вересня в штаті Нью-Джерзі, на Атлантичному узбережжі Америки, має розпочатися судовий процес, що його порівнюють із найпопулярнішим нині у США телевізійним серіалом “Сім'я Сопрано” – про родину ватажка мафії зі штату Нью-Джерзі. Але якщо Тоні Сопрано – персонаж цілком вигаданий, то Деніел Провензано, якого судитимуть - жива людина.

У центрі уваги сенсаційної справи – художній фільм «This Thing of Ours”, що у вільному перекладі звучить як “Наша справа”. Італійською мовою - “Коза ностра”, тобто сицилійська мафія. Молодий кіномитець Деніел Провензано зняв цей фільм за власним сценарієм. Ідеться там про гангстерів, які вкрали мільйони доларів шляхом перепрограмування комп'ютерних систем на землі та штучних супутників у космосі. У головних ролях знялися такі знамениті актори, як Френк Вінсент і Джеймс Каан (він, до речі, грав молодого гангстера Санні Корлеоне у класичному фільмі Копполи “Хрещений батько”). Режисер Провензано запевняє, що його сценарій – це суцільна вигадка, плід уяви, а те, що він сам є племінником Ентоні Провензано, нині покійного ватажка нью-йоркської мафіозної родини, не має нічого спільного з життям і творчою діяльністю нащадка. Але з обвинувального висновку федерального слідства виходить, що кіномитець – лише друга професія Провензано, а перша його професія – мафіозо.

У пунктах звинувачення - 44 статті, серед них рекет, збройний напад, викрадення людей, шантаж із метою вимагання грошей тощо. Слідство стверджує, що епізоди біографії митця знайшли своє втілення у фільмі “Наша справа”. Ну, наприклад, Провензано звинувачують у тому, що він відібрав 182 тисячі доларів в одного бізнесмена. І у фільмі є подібний епізод. В обвинувальному висновку говориться, що Провензано молотком розтрощив людині великого пальця на руці. Точнісінько таку сцену знаходимо у фільмі. Таке враження, що цей автор – ніби казахський акин: що бачу, про те й співаю.

Генеральний прокурор запропонував режисерові визнати свою вину, не вдаючись до судового процесу, що дозволило б скарбниці штату зекономити сотні тисяч доларів. В обмін кіномитцеві мали б дати лише 15 років тюремного ув'язнення. За американськими законами, зразкова поведінка за ґратами сприяє достроковому звільненню після відбуття третини терміну, тобто сидіти б довелося лише п'ять років. Якщо ж режисера засудять на процесі як діяча організованої злочинності, його очікує довічне ув'язнення, бо принаймні 60 років належиться лише за двома статтями кіднапингу. Але Провензано відмовився визнати себе винним. Отож, судовий процес має відбутися у вересні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG