Доступність посилання

ТОП новини

Візит Папи Римського Івана Павла Другого у Польщу. Погляд зі Львова


Візит Папи Римського Івана Павла Другого у Польщу. Погляд зі Львова

Львів, 15 серпня 2002 - У другій половині дня в п`ятницю, 16 серпня, розпочинається візит Папи Римського Івана Павла ІІ у Польщу, який стане восьмою за рахунком поїздкою Папи на батьківщину, 98-ою закордонною поїздкою та останньою цьогорічною пілігримкою глави католицької Церкви. Згідно з офіційною програмою візиту, Папа, всупереч деякими чуткам, не має наміру залишатися у Польщі, так само, до речі, як і відмовлятися на майбутнє від своїх паломницьких поїздок за кордон.

Через два тижні після візиту в Канаду та Центральну Америку, Папа Римський знову бере до рук «ціпок паломника», цього разу для того, щоб відвідати батьківщину. Загалом від часу свого обрання на престол св. Петра Іван Павло ІІ здійснив 233 подорожі, під час яких відвідав 130 країн (слід зазначити, що всього на планеті налічується 191 країна). На відміну від попереднього візиту до Польщі, що відбувся влітку 1999 року і тривав аж 13 днів (до речі, це було найдовше за весь час понтифікату Івана Павла ІІ його перебування в одній країні ), цьогорічна поїздка буде досить короткою, до того ж програмою передбачені тривалі паузи для відпочинку.

З огляду на стан здоров’я та похилий вік Папи, офіційний організатор папських поїздок монсеньйор Ренато Бокардо та особистий лікар Папи Ренато Буцонетті розробили новий стиль цих візитів: тепер програма складається таким чином, щоб звести до мінімуму пересування й завантаженість Папи, а тривалість всіх акцій за його участю піддається значному скороченню.

Скасовано, навіть, традиційний візит Папи до керівника держави і, до речі, цей прецедент вже мав місце у Канаді, Гватемалі та Мексиці. На вечір п’ятниці жодних інших заходів, крім церемонії зустрічі в аеропорту, більше не передбачалося. Лише на суботу заплановано освячення Церкви Святого Милосердя у краківському передмісті Лагевники. Святково прикрашене місто, архієпископом якого був колись Кароль Войтила, зустрічає Папу традиційними шквалом виявів любові й схиляння. Що стосується організації масових заходів, транспортного, медичного та правоохоронного забезпечення численних паломників, то за час попередніх приїздів Папи в наших польських сусідів у цій сфері напрацьовано величезний досвід, я яким вони, до речі, щедро ділилися зі львів’янами під час минулорічного візиту Івана Павла ІІ у столицю Галичини. Неділю, 18 серпня, Папа присвятить зустрічі з віруючими своєї колишньої архідієцезії: на Блонях, у парку під Краковом, який може вмістити до двох мільйонів осіб, він відслужить Літургію під відкритим небом та здійснить церемонію беатифікації трьох подвижників Церкви. Після обіду, що його Іван Павло ІІ проведе у товаристві польських єпископів, Папа відвідає Вавельський собор, свою колишню кафедру та Раковицький цвинтар, де приватно молитиметься на могилі своїх батьків.

На понеділок, 19 серпня, запланована лише одна церемонія за участю Папи, урочиста Літургія у паломницькому центрі Кальварія неподалік Кракова, присвячена 400-літтю цієї відомої у Польщі святині. Повернення до Рима передбачено у другій половині того ж дня. Усупереч чуткам, що їх поширювали останнім часом деякі бульварні видання, жодного підґрунтя не мають твердження про те, що цьогорічний візит до Польщі стане останньою закордонною поїздкою Папи або ж, навпаки, що Папа залишиться на батьківщині і не повернеться більше у Ватикан. За словами прес-секретаря Ватикану Хоакіна Наварро-Валлса, « той, хто розпускає ці чутки, мабуть, просто не завдав собі праці ознайомитись з програмою поїздки, яка була опублікована ще три тижні тому».

Польща вважається однією з найбільш віруючих країн у католицькому світі. Згідно з останніми соціологічними опитування, 56% поляків регулярно відвідують храми, а 30% - час від часу. Лише 12% називають себе не практикуючими, а ще 2% - невіруючими. Майже 70% поляків довіряють Церкві супроти 26%, які заявляють про брак довіри до цієї інституції. Поза тим, 56% громадян Польщі вважають надмірним вплив Церкви у політичній сфері, на думку 32% - цей вплив належний, а ще 4% хотіли б, щоб він був сильнішим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG