Доступність посилання

ТОП новини

Кілька років тому в Івано-Франківську відкрите акціонерне товариство “Івіта” відновило єдине в державі виробництво вітчизняних автоматичних пральних машин


Кілька років тому в Івано-Франківську відкрите акціонерне товариство “Івіта” відновило єдине в державі виробництво вітчизняних автоматичних пральних машин

Івано-Франківськ, 20 серпня 2002 - Сталося це завдяки інвестиціям донецького акціонерного товариства “Норд”. Щоправда, після недовгої співпраці контакти “Івіти” з “Нордом” внаслідок конфлікту фактично припинилися і зараз прикарпатське підприємство очевидно повністю припинить випуск пральних машин.

З 1999-го - 2001 рік, в Івано-Франківську відкрите акціонерне товариство “Івіта” із допомогою інвестицій донецького акціонерного товариства “Норд” відновило випуск автоматичних пральних машин. За цей час реконструйоване підприємство виготовило кілька десятків тисяч модернізованих пральних машин “Норд-ІФ”. Однак перспективна співпраця незабаром була припинена. У чому ж причини конфлікту? На зборах акціонерів товариства, на яких мали б остаточно затвердити керівництво “Норду” в управлінні “Івітою”, власник 25-відсоткОвого пакета акцій підприємства Фонд державного майна виступив із запереченням чергової емісії, яка мала б надати право власності донецькому “Норду”. Після тривалих гострих суперечок сторони вирішили, що проведуть незалежну експертизу вартості інвестицій “Норду” в івано-франківське підприємство.

Представники “Норду” оцінили свій інвестиційний внесок у 6 мільйонів гривень. Тоді ж як львівські авдитори вважають, що в “Івіту” вкладено трохи більше ніж 4 мільйони гривень. Як результат керівник концерну “Норд” пан Валентин Ландик вирішив перенести виробництво мініпралень у Донецьк, на що відповіли рішучою відмовою його івано-франківські партнери. Однак в результаті тривалих переговорів керівник головного управління економіки, промисловості і власності обласної держадміністрації Юрій Півнєв заявив, що виробництво автоматичних пральних машин усе ж таки буде перенесено до вільної економічної зони “Донецьк”. На переконання потенційних інвесторів, а це один із відомих італійських виробників побутової техніки, саме там випуск пральних машин може стати рентабельним. Натомість в обласному центрі Прикарпаття на колись потужних сучасних технологічних лініях підприємства “Івіта” буде налагоджено випуск шкільних меблів. Отож усі сподівання економістів на те, що Прикарпатті випускатимуть пральні машини виявились марними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG