Доступність посилання

ТОП новини

США – ООН – Ірак


США – ООН – Ірак

Прага, 20 серпня 2002 – Рада безпеки ООН має намір відхилити останню пропозицію Багдада про відновлення переговорів у справі повернення до Іраку міжнародних інспекторів. Тим часом адміністрація президента США Буша зігнорувала цю пропозицію, вважаючи воєнну акцію єдиним способом усунути від влади режим Саддама Хусейна.

Рада безпеки ООН вже раніше висловила свою позицію, згідно з якою Багдад повинен допустити міжнародну інспекцію на його військові об’єкти без жодних переговорів або передумов. Тим часом адміністрація президента Буша, у відповідь на аргументи про недостатність доказів причетності іракського режиму до міжнародного тероризму, заявляє, що причина можливого воєнного удару в іншому. Хоча Сполучені Штати вважають, що Ірак підтримує міжнародний тероризм, головна загроза виходить, однак, від його хімічної й біологічної зброї і його зусиль дістати ядерну зброю. Далі, керівники оборонних і розвідувальних відомств США висловлюють побоювання, що ця зброя може опинитися в руках терористичних груп, хоча досі поки що невідомо про наміри іракського режиму передати цю зброю терористам.

Фахівці підкреслюють на підставі наявних даних, що іракський режим є пов’язаний з терористичною групою горезвісного Абу-Нідаля, якого в понеділок знайшли застреленим в його будинку в Багдаді. До речі, протягом останніх років Абу-Нідаль організував терористичні атаки у майже 20-ти країнах. Унаслідок цих акцій загинули сотні людей. Найактивнішою організація Абу-Нідаля була на палестинських землях і в Ізраїлі, де вчинила найбільше терористичних актів. З цієї нагоди представник держдепартаменту США заявив учора, що рішення Вашингтона зарахувати Ірак до країн, що підтримують міжнародний тероризм, було правильне. Згідно з даними держдепартаменту США, Ірак служить також базою екстремістського угруповання - палестинського Фронту визволення, який серед інших терористичних актів 85-го року здійснив напад на італійський круїзний корабель Ахіле Лауро. Крім того, від початку останньої хвилі інтифади, що почалася у вересні 2000-го року, Багдад виплачує родинам палестинських терористів-самовбивць по 25 тисяч доларів. Згідно з розвідувальними даними, Багдад підтримує також іранських моджахедів, які мають намір повалити шиїтський уряд у Тегерані.

Далі, згідно з цими ж даними, хоча режим Саддама Хусейна безпосередньо не пов’язаний з терористичною організацією Аль-Кайда, представники цієї організації теж присутні в Іраку.

Поте, як уже згадано, найбільшу загрозу для країн регіону з боку Іраку представляє його зброя масового знищення, передусім хімічна й біологічна. На думку адміністрації США, лише усунення режиму Саддама Хусейна і зміна керівництва в Багдаді зможе розв’язати цю найсерйознішу після близькосхідної регіональну проблему.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG