Доступність посилання

ТОП новини

Справа керівників найбільшої в Україні горілчаної фірми “Союз-Віктан”: суд чи судилище?


Справа керівників найбільшої в Україні горілчаної фірми “Союз-Віктан”: суд чи судилище?

Симферополь, 20 серпня 2002 - У Криму триває резонансний судовий процес над двома керівниками найбільшого в автономії платника податків, найбільшої в Україні горілчаної фірми “Союз-Віктан ЛТД” Андрієм Охлопковим та Віктором Удовенком. На початку розгляду справи правоохоронці звинувачували їх у замовленні вбивства двох рекетирів, які вимагали від них великі суми грошей. Тепер сторона обвинувачення просить виділити справу цих осіб в окреме провадження і випустити їх з-за ґрат. Цього ж вимагає і захист. Але, як не дивно, суд – категорично проти.

У громадськості та журналістів – чимало запитань до кримської третьої влади. Деякі судові рішення, особливо ті, які стосуються нещодавніх виборів і, за законом, не можуть бути оскаржені, особливо яскраво висвітили проблеми судової системи в Україні, і найбільш гостро ця проблема заявила про себе в регіонах. Судовий процес над керівниками компанії “Союз-Віктан” Андрієм Охлопковим та Віктором Удовенком, звинуваченими у замовленні вбивства двох осіб, схоже, не виняток.

У понеділок, після того, як суддя Колегії з кримінальних справ Верховного Суду Криму Валентина Топчий, яка головує на процесі, вдруге відхилила клопотання сторін обвинувачення та захисту про виділення в окреме виробництво справи Андрія Охлопкова і Віктора Удовенка та заміну для них запобіжного заходу на підписку про невиїзд, не надала захисту права на клопотання і відмовилась надати обвинуваченню час на підготовку до дебатів, стало зрозумілим, що суд має тут свій інтерес.

Нагадаю, що заарештовані в листопаді минулого року за підозрою у замовленні вбивства перші керівники компанії “Союз-Віктан” Андрій Охлопков та Віктор Удовенко одразу заявили про політичні та економічні мотиви цієї справи. Місцева преса звертала увагу, що Андрій Охлопков заявляв про намір балотуватися до українського парламенту в окрузі, де згодом переміг впливовий Анатолій Франчук. Водночас, одна з народних депутатів України, яка причетна до алкогольного бізнесу, нещодавно заявила у пресі про спроби переділу горілчаного ринку України і про те, що справи “Союз-Віктану” та фірми “Неміров” – ланки одного ланцюгу. Утім, це лише чиїсь судження.

А от на суді у Симферополі представники захисту були змушені заявити протест щодо дій Валентини Топчий. Адвокати назвали цей судовий процес “судилищем”. За їхніми словами, суддя Топчий порушує права захисту, а також положення карно-процесуального кодексу. І справді, така позиція суду виглядає щонайменше дивною. Адже на судовому розгляді справи головний обвинувачений – виконавець злочину Микола Пелишко – заявив, що під тиском слідчого обмовив Охлопкова та Удовенка. Насправді ж замовником подвійного убивства є однин із засновників аптечної фірми "Віктан" Юрій Антипов – давній соратник покійного фундатора злочинного угруповання “Башмаки” Віктора Башмакова. Чому суд не взяв це до уваги, якщо з цим фактом погодилася навіть сторона обвинувачення, яку представляє Генеральна прокуратура України – не зрозуміло. Схоже, тут, справді, тісно переплелися чиїсь політичні та економічні інтереси. Суд обіцяє уже в п’ятницю оголосити вирок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG