Доступність посилання

ТОП новини

Іракська опозиційна група окупувала будинок посольства Іраку у Берліні


Іракська опозиційна група окупувала будинок посольства Іраку у Берліні

Вашингтон, 20 серпня 2002 - Іракська опозиційна група учора окупувала будинок посольства Іраку у Берліні і протягом 5-ти годин тримала заручниками працівників посольства. Увечері німецька поліція штурмувала приміщення і звільнила усіх заручників – включно з послом. Заарештували п’ятьох осіб, які захопили приміщення посольства. Вони належать до досі невідомого угруповання “Іракська демократична опозиція у Німеччині”. Під час сутички поранено дві особи. Це угруповання не має відношення до іракських організацій, які нещодавно обговорювали з представниками адміністрації США справу усунення від влади іракського диктатора Саддама Хусейна.

Речник місцевої поліції у Берліні Йорг Літман сьогодні перед посольством зазначив, що дві особи посольства були поранені в результаті застосування сльозоточивого газу під час захоплення посольства.

“Невідома кількість осіб увійшла до будинку іракського посольства та взяла низку заложників. На даний момент не можна сказати скільки. Однак у будинку у той час знаходився також посол,”- зазначив Йорг Літман.

Згідно з інформацією преси, маловідома група іракських дисидентів «Іракська демократична опозиція Німеччини» оприлюднила заяву, в якій мовиться, що «захоплення посольства Іраку у Берліні є першим кроком на шляху визволення улюбленої батьківщини». «Наші дії є мирними й короткотривалими, та наш шлях веде до Багдада,» – зазначено у заяві групи «Іракська демократична опозиція Німеччини». У Лондоні представник Іракського Національного Конгресу заявив, що йдеться про маловідоме угруповання, створене нещодавно, причому він наголосив, що їхньою політикою не є застосування сили поза їхньою країною в рамках боротьби проти іракського режиму. Представник Коаліції за демократичний Ірак у Німеччині заявив, що група, яка окупувала посольство, не представляє собою нічого в іракському опозиційному русі, що намагається повалити режим Саддама Хусейна. Німецька агенція ДПА повідомляє з Берліна, що існують припущення про те, що, мовляв, приводом для захоплення посольства стала політика канцлера Гергарда Шрьодера, який не погоджується з політикою США щодо застосування сили з метою усунення Саддама Хусейна.

Наприкінці додамо, що у політичних колах у Вашингтоні в Конгресі та Адміністрації Сполучених Штатів тривають гострі дискусії про те, чи є достатніми підстави, щоб президент Джордж Буш обрав альтернативу воєнної операції з метою усунення Саддама Хусейна. Іракського лідера звинувачено у намаганні розгортання арсеналів зброї масового знищення та у невиконанні резолюцій Ради безпеки ООН щодо ліквідації цих озброєнь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG