Доступність посилання

ТОП новини

В останньому номері американського журналу News Week опубліковано статтю про нещодавно виявлені масові захоронення полонених талібів у північному регіоні Афганістану


В останньому номері американського журналу News Week опубліковано статтю про нещодавно виявлені масові захоронення полонених талібів у північному регіоні Афганістану

Нью-Йорк, 20 серпня 2002 - В останньому номері американського журналу News Week опубліковано статтю про нещодавно виявлені масові захоронення полонених талібів у північному регіоні Афганістану. Підозрюють, що вони вмерли не від поранень, а під час транспортування.

Масові могили знайшов Білл Хагланд, американський судовий антрополог, в районі Дашт-і-Лайлі, неподалік тюрми, де війська Північного Альянсу тримали полонених бойовиків талібського режиму.

Там від в’язнів Хагланд почув розповіді про те, що сталося з талібами та бойовиками з терористичної організації Аль-Кайда, захоплених військами Північного Альянсу під Кундузом. Вони здалися узбецькому генералові Дустуму на умовах, що після цього, як американці заберуть терористів, решті, тобто більшості афганців та пакистанців, дозволять розійтися по своїх домівках, а таких іноземців, як араби, чеченці тощо, передадуть до рук ООН. Але так не сталося. Більшості роззброєних афганських талібів, справді, дозволили повернутися до мирного життя, але півтори тисячі пакистанців, арабів і чеченців мали посадити до в’язниці Шеберган. Полонених перевозили у глухих вантажних контейнерах. То були стандартні контейнери, зроблені з ,,обсягом у 90 кубічних метрів, і в кожен із них заганяли десь по двісті чоловік. До тюрми вантажівки з людьми доїжджали далеко не всі. Машини зупинялися на півдороги й водії чекали, поки в’язні помруть від задухи. У журналі News Week, зокрема, читаємо таке: “В’язні, очевидно, були свідомі своєї долі. “Смерть за допомогою контейнера” була дешевим засобом масового вбивства, що до нього вдавалися протягом п’ятьох років як талібський режим, так і війська Північного Альянсу”, - пише журнал. Убитих таким способом полонених ховали у великих могилах. Декілька з них виявив антрополог Білл Хагланд. News Week запитує, чи відомо було американцям, що роблять з полоненими їхні афганські союзники, але з багатьох свідчень автори доходять висновку, що ні, не було відомо. Тобто, чутки про смерть у контейнерах ширилися, але до тюрми привозили й багато контейнерів із живими полоненими. Полковник Джон Малголанд, командувач П’ятої групи військ спеціального призначення, доповідав у Пентагоні, що певна кількість полонених талібів померла дорогою до тюрми, але американці вважали, що вони померли від ран або хвороб. Разом із тим, журнал зауважує, що хоча американцям не легко співчувати ув’язненим талібам чи бойовикам Аль-Кайди, правила війни не можна застосовувати вибірково.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG