Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Захід: можливості для зближення майже ніколи не були кращими – Financial Times


Україна і Захід: можливості для зближення майже ніколи не були кращими – Financial Times

Прага, 21 серпня 2002 – Зближення між Росією і Заходом подарувало Україні ще одну можливість збудувати тісніші стосунки з НАТО та Європейським Союзом. І хоча Україна і Захід в минулому часто розчаровували одне одного, можливості для реального політичного та економічного поступу рідко були кращими, говорить оглядач впливового британського часопису Файненшиал Таймс.

Україна вустами свого президента тепер чітко заявила, що вона хоче зближення із Заходом. Розпочати переговори про членство в НАТО вже зараз і з Європейським Союзом до 2007 року – такі цілі намітив український президент. Але, говорить Стефан Ваґстіл, оглядач британського часопису Файненшиал Таймс, незрозуміло, чи Україна готова до політичних та економічних реформ, необхідних для членства в обох західних клубах, і чи Захід готовий допомогти їй.

За президентства Леоніда Кучми Україна перетворилася на авторитарну демократію, де президент, оточений фаворитами, має ледь не одноосібну владу. Реформи просуваються повільно, а західні компанії воліють триматися подалі. На заході Україну, яку тепер підозрюють і у торгівлі зброєю з Іраком, помістили в одну групу з комуністичною Молдовою та відсталою Білоруссю через високий ступінь корупції. Проте Європейський Союз, який незабаром межуватиме з Україною, не може ігнорувати її. «Після падіння Залізної Завіси у центральній Європі ми не повинні відбудувати кордони на сході чи на півдні», - мовиться у документі Європейської Комісії.

На щастя, пише Стефан Ваґстіл, в Україні намітився певний поступ. Після того, як Росія зблизилася із Заходом після 11 вересня, Україні уже не потрібно вибирати між ними. «11 вересня вирішило цю суперечність», - цитує Файненшиал Таймс слова голови парламентського комітету із зовнішніх справ Дмитра Табачника. Далі, в Україні почалося економічне зростання завдяки експорту виробничих товарів, доброму врожаю та збільшенню купівельної спроможності населення. Проте українці і надалі залишаються одними із найбідніших у Європі.

Економічна реформа просувається вперед, хоч і повільними темпами. Було лібералізовано продаж сільськогосподарської землі, трошки прозорішими стали енергетичні ринки, планується податкова реформа. Хоча залишаються проблеми із захистом інтелектуальної власності, президент Кучма наполягає на необхідності вступу до Світової Організації Торгівлі, і це, на думку британського оглядача, означає, що реформи принаймні не будуть уповільнювались.

Проте загрозою для цих реформ залишаються приятелі президента Кучми, які відчайдушно гальмуватимуть ті реформи, які шкодитимуть їхньому бізнесу. А вони контролюють більшість економіки. Наприклад, зять президента Віктор Пінчук володіє імперією, що охоплює і сталеве виробництво, і банківництво, і засоби масової інформації, пише британський щоденник. І таких як Пінчук у парламенті 150 із 450 депутатів.

Прозахідний консенсус в Україні може легко розвалитися, попереджає Стефан Ваґстіл, адже багатьох близьких союзників пана Кучми на заході звинувачують у зв’язках з організованою злочинністю. А критики режиму нерідко ризикують власним життям, про що свідчить ще досі нерозкрите вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе, - нагадує Файненшиал Таймс.

Тим часом Захід, який говорить, що хоче тепліших стосунків з Україною, не виявляє ініціативи. Генеральний секретар НАТО говорить, що двері до альянсу відкриті, але спочатку в Україні повинна існувати діюча демократія. Європейський Союз побоюється повторити сигнал НАТО. І навіть у Німеччині, яка з усіх країн ЄС найприхильніше ставиться до України, немає єдності щодо того, чи Україна може колись стати членом ЄС. Нинішній канцлер Ґергард Шредер натякнув, що так, але Едмунд Штойбер, його суперник на виборах, категорично проти.

Тим не менше, оглядач впливового британського часопису вважає, що зараз і Захід і Україна мають добрі шанси знайти спільну мову і піти назустріч одне одному.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG