Доступність посилання

ТОП новини

Уряди Сербії й Чорногорії, без участі представників союзної влади, досягли домовленості щодо Конституційної хартії перебудованої спільної держави


Уряди Сербії й Чорногорії, без участі представників союзної влади, досягли домовленості щодо Конституційної хартії перебудованої спільної держави

Белград, 22 серпня 2002 – Президент Югославії Воїслав Коштуніца у середу заявив, що він не бачив згаданого документу. Сьогодні проект Хартії надрукували окремі белградські газети й усі громадяни в змозі дізнатися в якій держави житимуть

Співробітники югославського президента звинувачують Кабінет міністрів Сербії в узурпації влади. На їхню думку, уряд немає права втручатися в роботу міжпарламентської Конституційної комісії. Сербський прем’єр міністр Зоран Джінджич у відповідь на це каже, що суть справи не в тому, хто підготував Конституційну хартію, а в тому, чи вона буде ефективною та прийнятною для обох сторін.

В документі, який у вівторок ввечері ухвалили лідери партій правлячої коаліції у Сербії, зазначається що Співдружність держав Сербії і Чорногорії буде єдиним міжнародним чинником із єдиним ринком і спільними Збройними силами. Органами Співдружності будуть парламент, президент, Рада міністрів й Суд. Парламент мав би складатися з 59 депутатів із Сербії та 22 із Чорногорії. Парламент обиратиме главу держави. Президент одночасно буде головою уряду, в якому буде лише п’ять міністерств: закордонних справ, оборони, зовнішньої торгівлі, внутрішніх економічних стосунків та міністерство з питань прав людини й захисту нацменшин. Усі органи Співдружності буде сформовано на паритетній основі: якщо спікер Парламенту буде із Сербії, глава держави має бути з Чорногорії, троє міністрів з Сербії а двоє з Чорногорії; якщо міністр - серб, його заступником має бути чорногорець.

Міжнародне право матиме пріоритет на законами Співдружності та держав-членів.

Через три роки держави-члени матимуть право вимагати зміну статусу Співдружності, тобто вийти з неї. В такому разі правонаступницею Співдружності стала б Сербія. Отож, цим положенням визнано право Чорногорії призначити референдум про незалежність.

Щодо подальшої процедури, сербський прем’єр висловив сподівання, що Конституційна комісія ухвалить Хартію уже на цьому тижні, а парламенти Югославії, Сербії й Чорногорії – протягом вересня. Президент Коштуніца не згідний з такою пропозицією.

У зв’язку із сербсько-чорногорськими стосунками ще одна цікава деталь: в середу Нацбанк Югославії випустив нову, досі найбільшу банкноту номіналом п’яти тисяч динарів. Голова Нацбанку Младян Дінкич на її презентації сказав, що підготовано й резервний варіант банкноти на якому будуть символи не Югославії, а Сербії.

Іншими словами, і сербська сторона готується до незалежності у разі розвалу переговорів про перебудову держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG