Доступність посилання

ТОП новини

Повені в Європі: страхові фірми підраховують збитки, будівельники розраховують на прибутки


Повені в Європі: страхові фірми підраховують збитки, будівельники розраховують на прибутки

Прага, 21 серпня 2002 – Ріки центральної Європи завдали страховим компаніям ще один нищівний удар. Не встигли вони відійти від шоку 11 вересня і пізніших скандалів у корпоративній Америці, як повені знову вибили у них землю з-під ніг. З іншого боку, будівельні компанії, особливо в Німеччині, очікують, що нарешті їхній бізнес поправиться, після того, як вони переживали стагнацію протягом останніх кількох років.

Повені коштуватимуть страховій індустрії близько 3 мільярдів доларів, що й не дивно, адже загальні збитки Німеччини, Чехії, Словаччини, Австрії, Угорщини та Італії оцінюються у близько 20 мільярдів євро. Збитки страхувальників могли би бути ще більшими, якби австрійці, німці, чи чехи могли підозрювати, що їхні будинки чи підприємства, інколи розташовані за кілька кілометрів від русла ріки, можуть бути вразливими для повеней.

Тим не менше, говорить аналітики із компанії Merrill Lynch, 2002 буде ще одним роком збитків для страхових компаній. Найбільша німецька страхова компанія, Munich Re, очікує, що їй доведеться виплатити 217 мільйонів євро. По кількасот мільйонів євро виплатять своїм клієнтам швейцарські, італійські та німецькі страхові компанії. Деякі оглядачі побоюються, що після того, як деякі страхувальники в Європі виплатять за всіма своїми рахунками, їм самим знадобиться допомога.

Цього ж побоюються і інвестори. Ціни акцій великих страхових компаній зменшилися протягом року від третини до двох третин. Аналітики пояснюють це тим, що спочатку страхувальникам довелось заплатити за шкоди нанесені терористичним актом 11 вересня, а тепер їм доведеться відшкодовувати ще і найбільшу повінь в Європі за останні кількасот років.

Проте, якщо страхувальники дивляться у майбутнє з острахом, то будівельники відчувають зростання оптимізму. Акції таких будівельних компаній, як Belfinger Berger чи Hochtief, підскочили протягом минулого тижня на 10-15%. Аналітики пояснюють це тим, що інвестори очікують, що у східній Німеччині, в Баварії, у Чехії та Угорщині, які найбільше постраждали від повені, почнеться будівельний бум, адже тисячі людей залишилися без даху над головою.

Точної кількості знищених помешкань поки що невідомо, тому що багато будинків, які ніби пережили повінь доведеться зруйнувати через те, що вона підмила їхній фундамент. Будівельні компанії підрахували, що понад 4 мільйони людей постраждали від повені, але якій кількості з них буде потрібне нове помешкання, поки що невідомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG