Доступність посилання

ТОП новини

Нове телекомунікаційне законодавство Польщі


Нове телекомунікаційне законодавство Польщі

Варшава, 23 серпня 2002 - Поляки, які у найближчій перспективі стануть громадянами Європейського Союзу, беруть вже нині участь у загальній дискусії про нові законопроекти, які пропонує нині ЄС, і які, як багато хто вважає призведуть до значного обмеження прав і свобод людини. Йдеться про нове телекомунікаційне законодавство, над яким дебатують тепер у Європарламенті.

Поляки сподіваються, що вони знайдуться у Європейському Союзі ще до наступних виборів до Європарламенту і матимуть у Європарламенті своїх депутатів. Польські депутати, річ ясна, будуть відстоювати інтереси поляків у Європі Об’єднаній. І це буде стосуватися усіх ділянок політичного, суспільного і економічного життя нової спільноти. У тім числі й проблеми, про яку нині в Польщі так багато говорять. Йдеться про перспективу, коли б через Європарламент пройшов законопроект про телекомунікації. Якби той проект, що тепер обговорюється, був схвалений, то він давав би право записувати і зберігати два роки всі телефонні розмови, факси, e-mail всіх абсолютно громадян Євросоюзу. Більше того, ця інформація зберігалася б у централізованій комп’ютерній системі і кожна держава на вимогу іншої мусила б передавати ту чи іншу інформацію про ту чи іншу особу тій країні, яка таких даних потребувала б. У Польщі таку перспективу порівнюють до системи тотального стеження за особою, тієї системи, з якої поляки з такими труднощами вирвалися і наслідки якої не можуть подолати осіб уже більше десяти років.

Відомо, що проект цей з'явився після одинадцятого вересня минулого року і що він переслідує нібито шляхетну мету – боротьби з тероризмом. Але чи дала б система на практиці можливість зберегти основні свободи і права громадянина – власне ті завоювання демократії, до яких так прагнули країни постсоціалістичні, стаючи на дорогу європейської інтеграції. Нині це питання ставить собі немало поляків. Говориться про те, що закон, якби він був схвалений, стосувався б не лише терористів, а й таких злочинців, як расисти та педофіли. Голосування над проектом має відбутися вже в вересні, задовго до того, ніж польські депутати знайдуться у Європарламенті. Отож від позиції Польщі тут майже нічого не буде залежати. Хіба те, що схвалення такого закону збільшило б число європесимістів у самій Польщі, додало б аргументів тим політичним силам, які вважають шлях Польщі до вступу в Євросоюз – хибним. І можливо, вплинуло б дещо на результати референдуму на цю тему, який чекає поляків у наступному році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG