Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: повернення міжнародної інспекції чи удар


Ірак: повернення міжнародної інспекції чи удар

Прага, 26 серпня 2002 – Дискусії у справі відновлення міжнародної інспекції іракських військових об’єктів і можливого воєнного удару США по Іраку тривають. Тим часом, на заклики колишнього держсекретаря США Бейкера до Ради безпеки ООН ухвалити чергову, жорсткішу ніж досі резолюцію про відновлення інспекції, офіційні особи ООН відповідають, що нових резолюцій не буде, Багдад повинен підпорядкуватися дотеперішнім резолюціям.

Із закликом до Ради безпеки ООН ухвалити нову резолюцію про відновлення міжнародної інспекції в Іраку виступив колишній держсекретар США за часів президента Буша старшого Джеймс Бейкер. Крім цього у коментарі в недільному номері газети «Нью-Йорк таймс» Бейкер закликає Буша молодшого стриматися від односторонньої воєнної акції в Іраку і діяти у згоді із союзниками. Інакше, за його словами, акція буде пов’язана з більшим ризиком і кошти такого однобічного рішення під кожним оглядом можуть виявитися надто високими.

До речі, будучи держсекретарем США від 89-го до 93-го року, тобто за часу війни у Перській затоці, Бейкер твердив, що єдиним ефективним шляхом усунення режиму Саддама Хусейна може бути дальший воєнний наступ включно з окупацією Багдада й установленням нового керівництва. Іракська опозиція, на його думку, не спроможна справитися з таким завданням.

Тим часом нині воєнна акція проти Іраку, підкреслює Бейкер, може викликати більше жертв, ніж під час війни у Перській затоці 91-го року. Бейкер відкинув також аргументи деяких членів адміністрації США, що відмови Багдада відновити міжнародну інспекцію мало б вистачити для воєнного удару. Головним елементом такого рішення він вважає підтримку з боку союзників США. Він закликав ООН ухвалити нову резолюцію у справі відновлення міжнародної інспекції.

У відповідь на цей заклик голова групи міжнародних інспекторів ООН Ганс Блікс заявив, що жодних нових резолюцій непотрібно, військові експерти повинні відновити інспекцію іракського військово-промислового комплексу без жодних передумов і негайно. Якщо у процесі інспекції, за його словами, буде виявлено зброю масового знищення або засоби для її виробництва, то тоді Рада безпеки мала би вирішити справу можливого воєнного удару.

До цього варто додати, що Багдад продовжує дипломатичні зусилля з метою відвернути воєнний удар. У понеділок до Пекіна прибув міністр закордонних справ Іраку Наджі Сабрі для переговорів із китайськими керівниками у справі повернення інспекторів ООН. Китай, один із постійних членів ради безпеки, виступає проти воєнної акції, однак, за повернення до Іраку міжнародних інспекторів, яке, за словами Пекіна мало би послужити основою для скасування санкцій ООН проти Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG