Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка до виборів у Німеччині


Підготовка до виборів у Німеччині

Прага, 26 серпня 2002 – Серед інших актуальних міжнародних тем західні оглядачі коментують підготовку в Німеччині до загальних виборів, які відбудуться у вересні, а також телевізійний диспут між двома кандидатами на посаду канцлера: теперішнім канцлером Шредером і лідером консерваторів Штойбером. Саме цю тему ми сьогодні порушимо детальніше.

Західні оглядачі прив’язують до наступних виборів у Німеччині особливу увагу. Від результатів цих виборів залежатиме майбутнє обличчя Європи, процес поширення Європейського союзу на Схід, дальша імміграційна політика ЄС, а також єдність європейських союзників із Сполученими Штатами в боротьбі з тероризмом та в інших міжнародних акціях. Під час недільних телевізійних дебатів обидва кандидати продемонстрували відмінний підхід до цих надзвичайно важливих питань.

Газета «Інтернешанел геральд трібюн» підкреслює, що недільні теледебати між кандидатами у канцлери в Німеччині відбулися вперше в історії цієї країни. Газета зупиняється зокрема на одній із важливих тем, на якій, так би мовити, схрестилися шпаги кандидатів у канцлери. Ідеться про становище Німеччини у справі можливого воєнного удару США по Іраку. Канцлер Шредер виключив участь Німеччини у такій акції. За словами Штойбера, Шредер зайняв цілковито безвідповідальну позицію щодо Іраку і допомагає таким чином звільнити режим Саддама Хусейна з-під міжнародного тиску. Штойбер різко скритикував Шредера за його концепцію так званого «німецького шляху» у зовнішній політиці, заявивши, що існує лише європейський шлях, якого повинна дотримуватися й Німеччина. Коментуючи цю перепалку, оглядачі, посилаючись на результати усних опитувань, підкреслюють, однак, що передвиборні позиції Шредера явно сильніші, ніж баварського консервативного лідера Штойбера.

Коментуючи недільні дебати Шредера і Штойбера, газета «Уолл стріт джорнел» зупиняється зокрема на ступені популярності обох конкурентів серед німецького населення. Штойбер, на думку газети, був дещо агресивніший у дискусії, назвавши безробіття «другою за розмірами національно катастрофою Німеччини після повені». За словами Штойбера, до цього допровадила політика нинішнього уряду. Попри ці звинувачення, на думку газети, Шредер має низку переваг над своїм конкурентом. Ще два тижні тому, як здавалося, пише на закінчення «Уолл стріт джорнел», Шредер був далеко позаду після Штойбера. В одному з опитувань тоді понад 50 відсотків опитаних підтримали Штойбера, нині, після обіцянок широкої допомоги потерпілим від повені Шредер явно випереджує лідера християнських демократів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG