Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах тривають дискусії щодо підходів усунення іракського лідера Саддама Хусейна


У Сполучених Штатах тривають дискусії щодо підходів усунення іракського лідера Саддама Хусейна

Вашингтон, 26 серпня 2002 - У політичних колах те серед експертів Сполучених Штатах не вщухають дискусії щодо підходу та методів зміни режиму в Іраку. Тривають також дискусії про те, чи президент може розпочинати воєнні операції з метою усунення від влади іракського лідера Саддама Хусейна. Сьогодні у це обговорення публічно включився і віцепрезидент США Дік Чейні.

З певністю можна сказати одне, що практично всі, які беруть участь у дискусії, як також й більшість опитуваних американців згідні з тим, що режим Саддама Хусейна є проблемою ба й загрозою для безпеки в регіоні та для національних інтересів США і союзників. Низка експертів, серед них і колишні високопоставлені представники в адміністрації Джордж Буша старшого, які на початку 90-тих років брали пряму участь у формуванні міжнародної коаліції проти Саддама Хусейна, перестерігають теперішнього президента, щодо односторонніх воєнних заходів у вирішенні іракської проблеми. Більшість із них наголошують на тому, що не слід починати операцій без сформування солідної міжнародної коаліції.

Виступаючи у Нашвілл у штаті Теннессі сьогодні віце-президент Дін Чейні, який брав участь у формуванні міжнародної коаліції до війни у Перській затоці 91-го року заявив, що чекати на те, щоб Саддам Хусейн розбудував арсенали ядерної зброї лише ускладнить вирішення проблеми у майбутньому. За словами Чейні ті, що сьогодні вважають, що не слід починати операції щодо зміни режиму бо Саддам Хусейн мовляв ще не має атомної зброї, в майбутньому аргументуватимуть свою опозицію тим, що не слід проводити воєнних операцій тому, що Саддам Хусейн уже має атомну зброю. Такий аргумент може мати нищівні наслідки для багатьох країн включно із Сполученими Штатами – заявив війце-президент Дік Чейні, який також визначив як необґрунтовані припущення деяких експертів, що мовляв операція щодо усунення режиму Саддама Хусейна викликає нестабільність у регіоні й ускладнить міжнародну боротьбу з тероризмом.

«Немає сумніву, що Саддама Хусейн має зброє масового знищення, немає сумніву, що він розбудовує ці арсенали проти наших друзів, наших союзників та проти нас», заявив Чейні і додав:

«Зміна режиму в Іраку стане в багатьох аспектах на користь у регіоні. Після усуненення найбільших загроз свободолюбні народи регіону матимуть можливість жити згідно з вартостями, які сприятимуть тривкому миру» – заявив віцепрезидент Дік Чейні.

Нагадаємо, що президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив минулого тижня у штаті Техас, що на даний момент немає планів воєнної кампанії та що він “продовжуватиме проводити консультації із друзями та союзниками...що буде говорити із тими, що стурбовані справою миру, як гарантувати мир, як також продовжуватиме консультації з представниками Конгресу США.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG