Доступність посилання

ТОП новини

Кучма відмовляється від кредитів МВФ, аби мати цілковитий контроль над бюджетом перед президентськими виборами – аналітик Eurasia Group


Кучма відмовляється від кредитів МВФ, аби мати цілковитий контроль над бюджетом перед президентськими виборами – аналітик Eurasia Group

Прага, 27 серпня 2002 – Різку заява президента України Леоніда Кучми з приводу "диктаторського" поводження Міжнародного Валютного Фонду щодо України пояснюють бажанням президента і уряду відмовитися від кредитів, аби такі установи, як МВФ, у майбутньому не могли контролювати реформи в українській економіці. Як уважає аналітик Нью-Йоркського центру Eurasia Group, перед президентськими виборами Кучмі потрібен цілковитий контроль над коштами бюджету.

Заява президента Кучми про "диктаторський" характер вимог МВФ щодо України була логічним продовженням політики українського уряду, який вже не раз наголошував на необхідності переглянути співпрацю з Міжнародним Валютним Фондом. Як зауважує аналітик Нью-Йоркського Центру Eurasia Group Леслі Пауел, іще в травні президент сказав, що Україні потрібні радше консультації, ніж нові кредити. Таким чином останнє висловлювання з приводу диктату МВФ було несподіваним не через його зміст: "Несподіваним став тон заяви Кучми", – говорить Пауел.

Президент Кучма розкритикував вимогу Міжнародного Валютного Фонду повернути експортерам податок на додану вартість. Він сказав, що не знає, де взяти на це кошти.

Яким чином відмова України погодитися на вимоги МВФ взагалі може вплинути на образ України, як держави де діють ринкові методи в економіці? Продовжує нью-йоркський аналітик: "Відмова уряду України повертати експортерам податок на додану вартість без сумніву зашкодить образу країни на Заході. Це, на мою думку, вже вплинуло на рішення Міністерства торгівлі США не надавати Україні статусу держави з ринковою економікою. І американські компанії в Україні, яким уряд заборгував ПДВ, не погоджуватимуться з наданням українській економіці такого статусу, доки не вирішиться це питання з податками".

У чому ж причина відмови уряду від кредитів МВФ? Леслі Пауел припускає, що Леонід Кучма хоче мати цілковитий контроль над бюджетом і адміністративним ресурсом перед президентськими виборами.

"Не маючи іншої вагомішої причини, чому Кучма хоче закінчити кредитну співпрацю з МВФ, я припускаю, що головна причина – президентські вибори через 2 роки. Припиняючи співпрацю з Фондом, український уряд і президентська адміністрація матимуть змогу вільніше, без контролю з боку Фонду, використовувати бюджетні кошти на свої потреби", – так уважає аналітик Нью-Йоркського Центру Eurasia Group Леслі Пауел.

Якою буде реакція МВФ на заяви Києва, поки що не відомо; так само не відомо, чи відбудеться запланований на 14 жовтня приїзд головного розпорядника Фонду Горста Келера в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG