Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш запросив на свій приватний ранчо посла Саудівської Аравії, принца Бандара бін Султана


Президент Сполучених Штатів Джордж Буш запросив на свій приватний ранчо посла Саудівської Аравії, принца Бандара бін Султана

Вашингтон, 27 серпня 2002 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш запросив на свій приватний ранчо посла Саудівської Аравії у Вашингтоні принца Бандара бін Султана. На порядку денному приватної зустрічі – хід боротьби з міжнародним тероризмом. Проте, як зазначають спостерігачі, буде обговорено також кризу на Близькому Сході й, ймовірно, американські плани “зміни режиму” в Іраку.

«Взаємини між Ер-Ріадом та Вашингтоном є сильними,»- заявив речник Білого дому Арі Флейшер напередодні зустрічі у техаському Крофорді президента Джорджа Буша із саудівським принцом Бандаром, який уже 19 років є послом Саудівської Аравії у Вашингтоні. На приватне ранчо досі Буш запрошував лише російського президента Владіміра Путіна, британського прем'єр-міністра Тоні Блера та саудівського принца Абдуллу. За словами Флейшера, не виключено, що на приватній зустрічі крім питань боротьби з міжнародним тероризмом та кризи на Близькому Сході буде також обговорено й наміри Сполучених Штатів усунути від влади іракського лідера Саддама Хусейна, якого звинувачують у недотриманні резолюцій Ради безпеки ООН та у намаганні розгортати арсенали зброї масового знищення, що є реальною загрозою не лише для регіону, а й для інтересів США та союзників. Однак напередодні крофордських переговорів офіційні представники у Ер-Ріаді знову заявили, що Саудівська Аравія проти воєнної інтервенції з метою усунення від влади Саддама Хусейна. Як повідомила сьогодні офіційна саудівська Агенція преси, президент Буш мав телефонну розмову з принцом Абдуллою й запевнив його, що взаємини між двома країнами є сильними, й слід вважати “безвідповідальними” розмови про погіршення стосунків. Щоправда не лише в питаннях Іраку та Близького Сходу існують значні розбіжності між Ер-Ріадом та Вашингтоном. Як зазначають спостерігачі, саудівсько-американські взаємини проходять численними випробуваннями останнім часом. Адже 15 із 19-ти терористів, які скоїли напади на Сполучені Штати 11-го вересня, були саудівськими громадянами. Раніше цього місяця понад семисот родичів майже трьох тисяч жертв терактів 11-го вересня подали до суду на представників саудівської влади та офіційних осіб Судану за те, що вони фінансово підтримували терористичну мережу Усами Бін Ладена. Родичі вимагають відшкодування у сумі один трильйон доларів. Уряд США не бере участі у цьому процесі. Виступаючи у липні перед дорадчою комісією Пентагону, експерт із впливової американської установи Ренд Корпорейшен заявив, що США повинні вважати ворогом Саудівську Аравію, влада якої, за його аналізом, підтримує тероризм.

Представники адміністрації Буша висловили незгоду з такою оцінкою й заявили, що Саудівська Аравія є вагомим партнером у боротьбі з тероризмом та у намаганнях реформування палестинського управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG