Доступність посилання

ТОП новини

Обережно! В Україні – корупція на високому рівні


Обережно! В Україні – корупція на високому рівні

Прага, 28 серпня 2002 – Україні поставили "двійку з плюсом " за десятибальною шкалою оцінки рівня корупції у світі. Сьогодні міжнародна організація "Трансперенсі Інтернешнл" оприлюднила щорічний індекс сприйняття корупції.

Цього року разом із Грузією та В’єтнамом Україна опинилася на 85 місці за рівнем корупції серед 102 досліджених країн світу. Вона набрала лише 2.4 бали із 10 ти. Цей показник відображає сприйняття корупції підприємцями й аналітиками. Слід сказати, що у порівнянні з минулим роком ситуація майже не змінилася. Говорить представниця організації "Трансперенсі Інтернешнл" Лариса Денисенко:

"Індекс трохи кращий від минулорічного. У 2001 році Україна мала 2.1 бали. Можна казати про якусь сталість у стані з корупцією в Україні, тому що найгірші результати Україна показала у 200 році, коли вона посіла 88 місце з 90 і була "бронзовим призером" серед країн найбільш вражених корупцією. Можу скати, що ситуацією рано пишатися, але вона трохи краща, ніж минулого року."

Серед сусідів України, найнижчий рівень корупції, як виглядає, в Білорусі, вона набрала майже 5 балів. Польща, Словаччина й Чехія мають близько 4-ох і Росія – майже 3 бали.

В інтерв'ю Радіо Свобода Міклош Маршал - виконавчий директор відділу Центральної та Східної Європи "Трансперенсі Інтернешнл" сказав, що рівень корупції в Україні такий як у країнах Азії й Кавказу: "За нашими даними, Грузія, Україна Казахстан – дуже корумповані."

Серед нових тенденцій він називає поширення так званої "політичної корупції": Ми бачимо нові типи корупції, які можна назвати політичною, тобто більш високого рівня корупцію, коли політична еліта використовує свій вплив для скуповування бізнесу та перекачування грошей на рахунки своєї партії, до кишені інших, або і до власних кишень."

Голова "Трансперенсі Інтернешнл" Петер Айґен, представляючи у Берліні Індексу сприйняття корупції у світі сказав, що політичні еліти та їхні посіпаки продовжують брати хабарі використовуючи будь-яку можливість; пліч-о-пліч із зкорумпованими бізнесменами вони заганяють цілі нації до пастки злиднів і гальмують сталий розвиток.

Цьогорічний аналітичний звіт про стан корупції у світі "Трансперенсі Інтернешнл" опублікує у листопаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG