Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентар підтримує Україну. Тим часом один європарламентар…


Європарламентар підтримує Україну. Тим часом один європарламентар…

Прага, 2 вересня 2002 – Несподіване й приємне для України продовження отримала в понеділок українська тема в британському щоденнику Файнаншл Таймз: на статтю в цій газеті за 21 серпня з назвою «Україна дивиться на Захід» відгукнувся член Європейського парламенту Чарлз Таннок.

Так, в Україні, стратегічно важливій країні з 50 мільйонами високоосвічених європейців, ще багато треба зробити – особливо ж у здійсненні структурних реформ в економіці та в викритті корупції й блату, погоджується європарламентар із автором тієї статті.

А ми нагадаємо, що майже два тижні тому Файнаншл Таймз надрукувала великий аналіз становища в Україні й її європейських прагнень. Оглядач висловив чимало критичних слів на адресу України – але зазначив, що можливості для її зближення з Заходом ніколи не були кращими, як нині.

І в понеділок Чарлз Таннок, що підписується як речник консерваторів у Європарламенті з зовнішньої політики, в своєму листі до Файнаншл Таймз наголошує: Захід не надає достатнього визнання зусиллям України збудувати демократичне суспільство «з нуля».

Представник лондонського реґіону в Європейському парламенті нагадує успіхи України, які оминув увагою автор згаданої серпневої статті: це і чудові результати політики щодо національних меншин, і військова співпраця з Заходом на Балканах та в американській війні проти тероризму, і початок придушення інтелектуального піратства, і те, що новий генеральний прокурор України взявся за кілька справ із корупцією на верхівці влади, і що новий закон робить торгівлю людьми злочином.

Але попри такі успіхи, вважає європарламентар, на липневій зустрічі на найвищому рівні ЄС–Україна давні прагнення України вступити до Євросоюзу не було визнано; міністр закордонних справ Великої Британії Джак Стро запропонував Україні статус країни-сусіда ЄС – абсурдно, на думку Чарлза Таннока, поєднавши її з майже зруйнованою державою Молдовою й практичною диктатурою Білоруссю. ЄС, наголошує автор листа до Файнаншл Таймз, не готовий надати Україні нічого більше, як угоду про партнерство й співпрацю – те саме, що пропонується таким країнам, як, наприклад, Казахстан.

І ще з однією думкою не згоден британський європарламентар: що шанси України на європейську інтеґрацію може збільшити зближення між Заходом і Росією. Європейський Союз, уважає автор листа, ладен принести інтереси України в жертву, щоби вдовольнити Росію, – а Росія в свою чергу чинить на Україну величезний тиск, щоби змусити її вступити до своєї Євроазійської економічної спільноти.

Тож якщо вже Туреччині, з усіма її суперечностями, дозволено бути кандидатом на вступ до ЄС, то Україна безумовно заслуговує на своє місце в архітектурі розширення Євросоюзу по 2004 році, наголошує в листі до щоденника Файнаншл Таймз член Європейського парламенту Чарлз Таннок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG