Доступність посилання

ТОП новини

Франкфуртер альгемайне: “Заціпеніння у Києві”


Франкфуртер альгемайне: “Заціпеніння у Києві”

Берлін, 3 вересня 2002 - “Заціпеніння у Києві” – під такою назвою німецька газета “Франкфуртер альгемайне” опублікувала статтю, в якій коментує пропозиції президента України Кучми щодо конституційної реформи та аналізує нинішню політичну ситуацію в державі.

“В Україні дійсно осінь могла б видатися “гарячою”, - пише газета “Франкфуртер альгемайне”. - Принаймні ще зовсім нещодавно все свідчило саме про такий розвиток подій. Але президент Кучма несподівано вичаклував з капелюха кролика”, - прокоментувала газета “Франкфуртер альгемайне” пропозицію українського державного лідера розширити повноваження парламенту й обмежити вплив президента. Німецька газета звертає увагу на те, що досі Кучма відхиляв конституційну реформу, на проведенні якої вже давно наполягає опозиція. Більше того, він намагався спонукати парламент реалізувати результати референдуму 2000-го року, які спрямовані на зміцнення президентської влади. Тому після того, як Кучма висловив свою нову пропозицію, опозиція навіть не знала, як на це відреагувати, констатує “Франкфуртер альгемайне” і веде далі:

“У Києві тепер розмірковують, що б це мало значити. Можливо Кучма прагне таким чином нейтралізувати опозицію, або він готується до того часу, коли посаду президента обійме інший політик, наприклад, Ющенко. Адже, як говориться в статті, лише ослаблений президент ніяк не зможе зашкодити пенсіонеру Кучмі, якому багато чого закидають. Опозиція не вірить у те, що свою пропозицію нинішній президент зробив виключно з огляду на інтереси держави. Хоча Кучма і сказав, що необхідність проведення конституційної реформи є наслідком “європейського вибору”, зробленого Україною під його керівництвом. Така ситуація є типовою для політичної культури в Україні, яка формується під впливом недовіри, і є наслідком політики, яку досі проводив президент”, - вважає “Франкфуртер альгемайне”.

На думку німецької газети, Кучмі знову вдалося взяти на себе політичну ініціативу. Але чи вистачить цього для того, щоб запобігти протестам, покаже майбутнє. “Тепер чимало залежить від результатів форуму всіх демократичних сил, ініціатором якого є блок Ющенка “Наша Україна”. Якщо прихильники Ющенка теж приєднаються до вимоги про відставку Кучми, тоді президенту дійсно загрожує «гаряча» осінь”, - прогнозує газета “Франкфуртер альгемайне”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG