Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша сила міжнародних терористичних організацій полягає в тому, що в них нема ані кордонів, ані штаб-квартир або столиць, ані збройних сил у звичайному розумінні слова


Найбільша сила міжнародних терористичних організацій полягає в тому, що в них нема ані кордонів, ані штаб-квартир або столиць, ані збройних сил у звичайному розумінні слова

Н’ю Йорк, 4 вересня 2002 - Тож, на думку міністра оборони Сполучених Штатів Доналда Рамсфелда в інтерв’ю газеті Нью-Йорк Таймс, з терористами неможливо воювати звичайними методами.

Якщо міжнародних терористів неможливо подолати шляхом воєнних дій із застосуванням звичайних збройних сил, якщо в них нема жодних обмежень і проти них подекуди не допомагає ані дипломатія, ані кмітлива розвідка, ані правоохоронні служби, ані фінансова блокада, то як запобігти руйнівним діям таких терористичних мереж як Аль-Кайда? За словами шефа Пентагону Доналда Рамсфелда, у Аль-Кайди є власний бюджет, є командно-контрольна система, ця мережа здатна завдавати страшних ударів і однак із нею не можна зійтися у традиційному двобої, бо це невидимий ворог. На думку міністра, для боротьби з таким ворогом треба випрацювати швидкі й потужні засоби раптових ударів, включно з превентивними, тобто запобіжними, випереджаючими атаками, хоча, як визнає Рамсфелд, державним інституціям непритаманна швидкість у пристосуванні до нових обставин, натомість терористична мережа здатна впроваджувати зміни швидко, дешевим коштом і до певного часу – приховано.

Рамсфелд в інтерв'ю Нью-Йорк Таймс висловив незадоволення галасом, знятим у Європі навколо можливих воєнних дій проти режиму Саддама Хусейна в Іраку, оскільки цей галас, за словами міністра оборони, відволікає увагу від таких важливих завдань, як боротьба з терором і запобігання поширенню зброї масового знищення, аби ця зброя не потрапила до ворожих рук. Рамсфелд підкреслює, що надійно захистися від терактів повсюдно й повсякчас практично неможливо, тут не допоможуть ані поліцейські патрулі, ані загони Національної Гвардії, ані гелікоптери стеження. Тому, на його погляд, найкращий самозахист – це випереджаючий удар по терористах та по державах, які надають їм притулок і підтримку. Але цей шлях, у свою чергу, вимагає більшої гнучкості у створенні антитерористичних коаліцій. Необхідно Шукати союзників треба, але не можна дозволяти їм чинити тиск на Америку з метою обмеження її дій.

Між тим, у Вашингтоні законодавці висловлюють підтримку президентові Бушу щодо наміру усунути диктатуру в Багдаді. Зокрема, Трент Лотт, лідер республіканців у Сенаті, каже: “Я гадаю, що Конгрес підтримає це. З цією проблемою ми мали до діла упродовж трьох адміністрацій і нам, очевидно, теж доведеться”, - зауважив Лотт. Разом із тим, сенатори закликають президента Буша дати переконливе пояснення щодо необхідності повалення іракського режиму, тож президент запросив лідерів Конгресу до Білого дому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG