Доступність посилання

ТОП новини

Американська преса про Україну як "близький закордон" Європейського Союзу


Американська преса про Україну як "близький закордон" Європейського Союзу

Прага, 4 вересня 2002 – На шпальтах західної преси вже вдруге за останні дні звучить заклик до Європейського Союзу поліпшити ставлення до України.

Спершу із таким зверненням на сторінках британської газети "Файненшал Таймс" виступив член Європейського парламенту Чарльз Таннок. Як ми вже розповідали, він радить не забувати про успіхи України, такі як чудові результати політики щодо національних меншин, її співпрацю із Заходом у боротьбі з тероризмом. Парламентар називає абсурдними пропозиції офіційного Лондона прирівняти статус України до авторитарної Білорусі і зубожілої Молдови як спеціальних сусідів ЄС. Натомість автори редакційної статті в європейському виданні американської газети "Волл Стріт Джорнел" за 4-те вересня менш поблажливі щодо Києва, але й вони радять Брюсселю переосмислити ставлення до України.

За даними американської газети, минулими вихідними міністри закордонних справ Європейського Союзу мали розглянути важливий документ – політику щодо майбутніх сусідів Євросоюзу – від Білорусі і Балкан до Кавказу й Середземномор’я. Але через проблеми довкола Іраку та розширення організації, часу на обговорення співжиття із сусідами так і не знайшлося. Щоправда, у Європейській комісії обіцяють незабаром повернутися до цієї теми, вірогідно до грудневого самміту Європейського Союзу у Копенгагені.

Попри такий брак інтересу, як пише "Волл Стріт Джорнел" за аналогією з поширеним російським висловлюванням, саме близький закордон є пріоритетом для Європейського Союзу. Американська газета називає, зокрема, Україну і Молдову "бідними й нестабільними державами, які експортують на Захід злочинність і людей." І тут не допоможе просте зміцнення кордонів. Оглядачі закликають Європейський Союз ставитися до нових сусідів так само як до нинішніх кандидатів на вступ у свої лави, передусім в економічній царині.

Брюссель робить вигляд, що не чує прохання України стати кандидатом на членство у Євросоюз, бо вважає, що Київ не заслуговує на довіру. Хоча репутація України в галузі реформ справді заплямована, навряд чи йдуть на користь і сумніви Євросоюзу щодо того, чи Україна належить до Європи, пише американська газета. Вона додає, що ЄС має активніше лобіювати вступ України до Світової організації торгівлі, а тоді укласти з нею угоду про вільну торгівлю, так само як із Східною Європою. І тут прикладом для Європейського Союзу має бути НАТО, вважає газета "Волл Стріт Джорнел," яка згадує партнерські угоди альянсу з низкою держав регіону. І НАТО не дає гарантій, що всіх залучить до своїх лав, і бідні держави вдячні за підтримку й увагу.

Американський діловий щоденник закликає Європейський Союз відкрити ринки та інвестиції не лише для України, але й для інших колишніх радянських республік і, можливо, навіть для арабських держав у регіоні Середземного моря. Членство це не єдиний шлях як Європейський Союз може змінити життя у Європі на краще, переконані спостерігачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG