Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація: Міжміські і міжнародні телефонні розмови і які документи уряду регламентують порядок оплати таких розмов?


Юридична консультація: Міжміські і міжнародні телефонні розмови і які документи уряду регламентують порядок оплати таких розмов?

Київ, 3 вересня 2002

Володимир Ляшко

У сьогоднішньому випуску «Юридичної консультації» ми торкнемося досить гострого питання - як оплачуються міжміські й міжнародні телефонні розмови і які документи уряду регламентують порядок оплати таких розмов? Ось конкретна ситуація, про яку повідомив наш слухач.

Слухач

Суть питання така: чи повинен приходити рахунок за міжміські та міжнародні телефонні розмови, якщо я розмову не мав з абонентом, але лише набирав його номер? Цей номер не відповідав.

Володимир Ляшко

Це питання вивчала наш юридичний консультант Валентина Позинич. Iй слово.

Валентина Позинич

Правила користування міжміським та міжнародним телефоном затверджені постановою кабінету-міністрів від 28 червня 1997 року №639. Згідно з цими правилами правила за користування автоматичним міжміським телефонним зв’язком обчислюється похвилинно. Тобто, за кожну повну чи не повну хвилину тривалості розмови з будь-якою особою, яка відповіла по телефону. Якщо після набирання номера, який викликається, з’єднання здійснюється з телефоністом, наприклад, комутаторної установки, чи з технічним пристроєм, підключеним до телефону, то тривалість розмови, яка підлягає оплаті обчислюється з моменту з’єднання з телефоністом, чи пристроєм. Тобто, лише фактична тривалість розмови має оплачуватися.

Крім того, слід зазначити, що, очевидно, до комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, зверталися громадяни, тому 24 березня 2000 року цей комітет надав таке роз’яснення, що під терміном «плата за користування телефоном» слід розуміти плату «за надану послугу телефонного зв’язку». Але треба зазначити, що Держкомзв’язок наказом від 7 червня 2002 року затвердив граничні тарифи на основні послуги електронного зв’язку. У цих граничних тарифах є хитре таке формулювання про те, що не оплачуваними є тарифи тривалістю від 1 до 12 секунд, у деяких випадках це 1 секунда, у деяких - 6, а у деяких - 12 секунд.

Тут треба сказати таке. Оскільки є постанова кабінету міністрів, яка встановлює плату лише за фактичну тривалість розмови, за повну, чи не повну хвилину, то наказ Держкомітету зв’язку не може суперечити постанові кабінету міністрів. Тому, якщо таку плату вимагають від Вас, є всі підстави для оскарження.

Володимир Ляшко

Нагадаю, що Ваші запитання, шановні слухачі і відповіді юриста звучать щовівторка і щосереди у програмі «Демократія й держава». Телефон київської студії - 490-29-00.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG