Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туркменістану створює так звані трудові армії


Президент Туркменістану створює так звані трудові армії

Прага, 4 вересня 2002 - Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов продовжує дивувати цивілізований світ своїми рішеннями.

З 1 вересня у Туркменістані припинила своє існування Державна автомобільна інспекція. Функції інспекторів ДАІ відтепер виконуватимуть солдати строкової служби. Військовослужбовці також гаситимуть пожежі, охоронятимуть банки, телеграф та інші державні об’єкти.

Ідеться про так звані галузеві війська – трудові армії. Таке рішення схвалив ще в першій половині серпня президент країни Сапармурат Ніязов, якого офіційно величають Туркменбаші («Батьком усіх Туркмен»).

Загалом у Туркменістані поспіхом створюють 33 галузевих військових підрозділи. Скажімо, солдати новоствореного військового підрозділу при Міністерстві охорони здоров’я - не лише охоронятимуть лікарні й госпіталі, але й доглядатимуть за хворими.

Солдати так званих трудових армій не отримуватимуть зарплати, і саме це, за задумом Туркменбаші, мало б значно поповнити державну скарбницю. Разом із тим, ніхто не підраховував, скільки коштуватиме міністерствам і відомствам утримання трудових армій. Адже щороку їм доведеться забезпечити житлом, харчами та роботою близько 20 тисяч військовослужбовців. На думку закордонних оглядачів, таке утримання солдат може обійтися державі значно дорожче, ніж досі. Окрім цього, слід враховувати ще й продуктивність та якість праці новобранців.

До армії відтепер призиватимуть на 2 роки строкової служби усіх повнолітніх громадян чоловічої статі у віці до 35 років, незалежно від того, чи проходили вони раніше військову строкову службу, чи ні. Жодних відстрочок від служби в армії новим законодавством не передбачено. Тоді як раніше, відстрочку чи право не служити в армії мали єдині сини «батьків похилого віку», батьки двох чи більше дітей. У новому законодавстві також не передбачено відстрочок, у зв’язку зі станом здоров’я призовників.

На пострадянських теренах ідея трудових армій не є новою. Ця ідея належить колишньому радянському діячу Льву Троцькому, який використовував її під час Громадянської війни. А згодом, вже Йосиф Сталін фактично сформував трудові армії із засланих до Казахстану так званих «радянських німців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG