Доступність посилання

ТОП новини

Для тих, хто ще не встиг визначитися, за яку партію голосувати, берлінські студенти політології створили спеціальний сервер в Інтернеті


Для тих, хто ще не встиг визначитися, за яку партію голосувати, берлінські студенти політології створили спеціальний сервер в Інтернеті

Берлін, 6 вересня 2002 - За два тижні у Німеччині мають відбутися парламентські вибори.

За допомогою нового серверу бажаючі можуть дізнатися, яка з політичних партій найбільше відповідає їх уявленням та вимогам.

Попри загальну політичну втомленість виборців, про що неодноразово говорили політологи, новий сервер в Інтернеті відразу набув великої популярності. Після того, як такий „виборомат“ було представлено в телешоу відомого німецького ведучого розважальних програм Гаральда Шмідта, кількість бажаючих перевірити свою політичну орієнтацію була настільки великою, що комп’ютери врешті не витримали і відмовилися працювати. Лише за кілька днів послугами нового сервера скористалася майже чверть мільйона німців.

Тим, хто зайшов на його сторінку, пропонується висловити своє ставлення до 27 різних тез, що містяться в передвиборних програмах політичних партій. Аналізуючи відповіді, комп'ютер підраховує, яка партія найбільше відповідає уявленням того чи іншого виборця. Такий тест триває не більше двох хвилин. Після цього людина може детально ознайомитися з політичною програмою кожної партії. Цей інтернетівський сервер спочатку передбачався для того, щоб познайомити з політичними партіями молодих людей, які вперше беруть участь у виборах.

Як розповів один з авторів проекту, студент політології з Берліна Арне Ріхтер, під час створення серверу партіям було запропоновано висловити своє ставлення до 87 тез. В остаточному ж варіанті залишилося тільки 27, оскільки ліберали та „зелені“ так і не змогли відповісти на 50 запитань. Багато відповідей християнських демократів були дуже туманними. Отже, тепер принаймні в Інтернеті вони можуть претендувати на політичну середину: усіх виборців, які до більшості тез висловлюють нейтральне ставлення, сервер зараховує до прихильників ХДС.

Вперше подібний віртуальний „виборомат“ було створене в Нідерландах. Там за його допомогою приблизно два мільйони виборців ознайомилися з нюансами передвиборних програм політичних партій. Німецький варіант сервера працюватиме до 22-го вересня. Саме на цей день заплановані вибори до Бундестагу. Потім сервер буде вдосконалено й підготовлено до виборів до Європарламенту, які відбудуться через два роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG