Доступність посилання

ТОП новини

Чи готові у Верховній Раді ділитися таємницями з НАТО


Чи готові у Верховній Раді ділитися таємницями з НАТО

Прага, 5 вересня 2002 - Генеральний секретар НАТО закликає Верховну Раду України ратифікувати угоду про безпеку між Україною та альянсом. У листі до голови Верховної Ради Володимира Литвина Джордж Робертсон просить поінформувати його про проходження цього документу через парламент. Водночас він подякував за цікаві зустрічі з українськими парламентарями під час свого візиту в Україну у липні цього року. Що ж криється у документі, про який турбується Робертсон, і чому українські законодавці досі не поспішали з його ухваленням? Ось що розповів Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк:

"Вона є типовою угодою для НАТО з іншими країнами не-членами НАТО: регулює захист таємної інформації й обмін такою інформацією. Тобто, НАТО хоче бути впевненим у тому, що інформація таємна не потрапить у якісь інші руки. Ця угода була укладена у 95-го році й уряд подав її на ратифікацію оце лише нещодавно. В цьому я вбачаю, з одного боку, неготовність відповідних урядових структур до того, щоб подати дану угоду на ратифікацію. В даному разі, якщо я не помиляюся, за цю угоду відповідала Служба безпеки. З іншого боку, очевидно було побоювання, що попередній склад Верховної Ради не погодиться з ратифікацією цієї угоди. Що стосується нинішньої ситуації, то як тільки ця угода надійшла до комітету з питань європейської інтеграції, а наш комітет є профільним у стосунках з НАТО, комітет відразу одноголосно прийняв рекомендацію ратифікувати цю угоду."

За словами Тарасюка, угоду з НАТО досі блокував парламентський комітет із питань національної безпеки та оборони. Його очолює комуніст Георгій Крючков. Щоправда, із його слів виглядає, що сьогодні розбудовувати відносини з альянсом готові навіть українські ліві. Георгій Крючков: "Це питання двічі розглядалося на засіданні нашого комітету. У нас виникла проблема в уточненні, яке, зокрема, полягало в тому, що угода укладена в 1995-му році, а тільки зараз вноситься на ратифікацію. Ми вивчили всебічно це питання на засіданні комітету у вівторок, прийняли одноголосно рішення ратифікувати цю угоду. З листом пана Робертсона це абсолютно не пов’язано."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG