Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на «Свободі»: Право на поліпшення житлових умов та порядок розгляду заяв громадян виконавчою владою


Юридична консультація на «Свободі»: Право на поліпшення житлових умов та порядок розгляду заяв громадян виконавчою владою

Київ, 4 вересня 2002

Володимир Ляшко

Сьогодні ми відповідаємо на запитання киянки Марії Тимошок, яка скаржиться на неувагу київської міської Ради до вирішення її квартирної проблеми.

Марія Тимошок

У мене питання щодо квартири. Я Ветеран праці, інвалід у зв’язку з онкологічним захворюванням. 13 років стою у черзі на поліпшення квартирних житлових умов. Півтора роки тому писала листа голові Київради Олександру Омельченку, але відповіді так і не одержала. Хочу потрапити до нього на прийом. Маю ж отримати якусь відповідь?

Юристи мені сказали, що маю повне право на поліпшення житлових умов з урахуванням сімейних обставин. Живу з дочкою, внуками у комунальній квартирі у прохідній кімнаті і потребую спокою і морального й фізичного.

Володимир Ляшко

Відповідає наш юридичний консультант Валентина Позинич

Валентина Позинич

Перш за все, треба зазначити те, що та ситуація, коли Ви звертаєтеся до міської влади, а вона вона не відповідає на Ваші листи є абсолютно не нормальною. Це є прямим порушенням закону про звернення громадян.

Згідно з цим законом жоден орган державної влади, чи громадська організація, чи підприємство, чи установа не мають права відмовляти у розгляді й прийомі скарг, чи заяв громадян. Вони зобов’язані розглянути цю скаргу і зобов’язані надати письмову відповідь на це звернення. Причому, відповідь повинен підписати перший керівник, або його заступник, чи виконуючий обов’язки того органу до компетенції якого належить вирішення того, чи іншого питання.

Терміни для розгляду звернень громадян 15 днів, якщо заява потребує перевірки - до місяця, і якщо треба з’ясувати якісь додаткові обставини - цей термін може бути продовжено, але не більше, ніж до 45 календарних днів.

Отже, якщо Вам не відповіли на Ваше звернення - це є пряме порушення закону і Ви можете звернутися із скаргою на бездіяльність посадових осіб, до яких Ви звернулися, до суду. Це стаття 48 (прим.) Цивільного Процесуального Кодексу України.

Тепер щодо Вашого права на поліпшення житлових умов. Крім того, що в Україні діють правила обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у місті Києві у 1985 році була ухвалена Постанова про порядок застосування саме цієї Постанови кабінету-міністрів безпосередньо у місті Києві. А у 1991 році до цієї Постанови Виконавчого комітету Київської міської Ради було внесено відповідні зміни. Відповідно до Постанови Виконавчого комітету Київської міської Ради народних депутатів і президії Київської міськради профспілок від 30 квітня 1991 року №234, якщо Ви інвалід по онкологічному захворюванню, то Ви маєте право претендувати на надання Вам квартири у першу чергу.

Володимир Ляшко

Це була рубрика «Юридична консультація на свободі. Щовівторка і щосереди у програмі «Демократія і держава» звучать Ваші запитання, шановні слухачі й відповіді юриста. Наш телефон у києві - 490- 29-00.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG