Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді перебував Хав’єр Солана, керівник Європейського союзу з питань зовнішньої політики й безпеки. Темою його розмов була перебудова стосунків між двома югославськими республіками


У Белграді перебував Хав’єр Солана, керівник Європейського союзу з питань зовнішньої політики й безпеки. Темою його розмов була перебудова стосунків між двома югославськими республіками

Белград, 6 вересня – Точніше – ухвалення Конституційної хартії Співдружності Сербії і Чорногорії, як має називатися перебудована держава.

Сербський прем’єр Зоран Джінджич у четвер ще заявляв, що Солані, якого називають балканським пожежником, цього разу у Белграді залишиться тільки відкоркувати шампанське. Проте, і після восьми годин дебатів за закритими дверима виявилося, що до ухвалення Конституційної Хартії ще далеко - не попускають ані серби, ані чорногорці.

Попередньо уряди Сербії й Чорногорії досягли домовленості про більшість спірних питань. Відкритими залишилися справа бюджету Співдружності та спосіб вибору депутатів до союзного парламенту: сербська сторона виступає за безпосередні вибори, чорногорці вимагають, щоби депутатів призначав парламент їхньої республіки.

Джінджич і чорногорський президент Дюканович чотири години віч-на-віч шукали виходу з глухого кута. Нарешті вони, а відтак і Солана, повідомили, що переговори триватимуть ще три-чотири дні. Високий представник Європейського союзу висловив жаль що не досягнуто домовленості щодо виборів депутатів і вже вкотре попередив, що неуспіх переговорів призведе до відкладення прийому країни до Ради Європи.

Тож шампанське для політиків залишилося в холодильнику. Прості ж серби від раннього ранку прославляють перемогу своїх баскетболістів над збірною Сполучених Штатів у чвертьфіналі Світового чемпіонату, і не надто переймаються майбутнім спільної держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG