Доступність посилання

ТОП новини

США – Ірак


США – Ірак

Прага, 9 вересня 2002 – Дискусії у справі можливого воєнного удару США по Іраку тривали протягом минулих вихідних. Хоча після суботньої зустрічі із прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером президент США Буш заявив, що обидві сторони бажають заручитися якнайширшою підтримкою світової громадськості, інші офіційні особи США заявляють про готовність Вашингтона діяти самостійно проти режиму Саддама Хусейна.

Під час зустрічі в Кемп-Дейвіді Буш і Тоні Блер дали, за словами оглядачів, останній шанс Організації об’єднаних націй врегулювати проблему Іраку мирним шляхом, тобто без жодних попередніх умов повернути на іракські військові об’єкти міжнародних інспекторів і усунути звідти наявні запаси зброї масового знищення і засоби для її виробництва. Тоні Блер підкреслив при цьому, що Багдад має в розпорядженні хімічну й біологічну зброю і є близько до здобуття ядерної зброї. Найближчим часом уряди обох країн мають намір оприлюднити докази того, що Ірак дійсно розробляє нові види зброї масового знищення.

У зв’язку з цим держсекретар США Пауел, який ще днями виступав проти воєнної акції без схвалення з боку Ради безпеки ООН, у недільному телеінтерв’ю заявив, що Сполучені Штати можуть бути змушені вжити однобічних заходів у зв’язку із ситуацією в Іраку і з позицією режиму Саддама Хусейна. Пауел відкинув твердження колишнього інспектора ООН Ріттера, який днями відвідав Ірак на запрошення багдадського режиму і який вважає, що Ірак не виробляє зброї масового знищення. За словами Пауела, Ріттер просто не знає про найновіші розвідувальні дані у справі військового потенціалу Іраку.

Тим часом міністр оборони США Рамсфельд, теж в неділю в телеінтерв’ю заявив, що адміністрація Буша має в розпорядженні переконливі докази порушень Іраком резолюцій ООН про роззброєння, тому Вашингтон готовий ужити однобічних заходів проти Багдада.

Хоча цими днями адміністрації Буша вдалося переконати опонентів воєнної акції, особливо серед американських законодавців і деяких членів адміністрації у потребі удару по Іраку, то поза кордонами США ідея воєнної акції поки що не має особливої підтримки. Так, відразу ж після суботньої зустрічі президента Буша і британського прем’єра Тоні Блера президент Франції Шірак і канцлер Німеччини Шредер знову висловилися проти воєнної акції в Іраку без схвалення Ради безпеки ООН. Міністр закордонних справ Росії Іванов у неділю теж закликав стриматися від однобічних дій проти Іраку, бо такий крок, за його словами, може серйозно послабити міжнародну антитерористичну коаліцію. З подібними закликами виступила низка інших європейських країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG