Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан через 1 рік після вбивства лідера Північного Альянсу Шах Масуда


Афганістан через 1 рік після вбивства лідера Північного Альянсу Шах Масуда

Прага, 9 вересня 2002 – Після скоєння замаху на лідера Афганістану Хаміда Карзая, він відбув до Сполучених Штатів, де у четвер візьме участь у сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, а тим часом сьогодні у Кабулі вшановували пам’ять найвідомішого афганського військового командира Ахмада Шах Масуда. Рік тому його підірвали на бомбі двоє арабських терористів, що мали зв’язки з Аль-Каїдою. Убивство лідера північного альянсу Шах Масуда мало затвердити остаточну перемогу Талібану, але натомість після 11 вересня Талібан разом з Аль-Каїдою тікають від сил анти-терористичної коаліції.

Рік тому 9 вересня група терористів самогубців під виглядом журналістів проникла до командувача силами Північного альянсу Шах Масуда і влаштувала вибух. Про вбивство Ахмада Шах Масуда стало відомо за кілька годин до терористичних нападів на Сполучені Штати 11 вересня, тобто через 2 доби після самого вбивства. Ветеран війни проти радянських окупаційних військ, Шах Масуд був харизматичним лідером сил Північного альянсу, які минулого року контролювали лише 10 відсотків території Афганістану. Сьогодні ж соратники Шах Масуда - етнічні таджики - обіймають ключові міністерські посади у перехідному уряді Хаміда Карзая.

Відвідуючи у суботу могилу Шах Масуда у Паншірській долині Карзай говорив про роль Масуда у 22-річній боротьбі Афганістану за незалежність: "Шах Масуд воював не лише з "совєтами", він також боровся проти іноземців, що хотіли знищити країну, її культуру та історію, проти тих, хто зловживав Ісламом і намагався обернути Афганістан на анклав."

За воєнні заслуги Шах Масуда прозвали Паншірським левом, а сьогодні його фото – у вітринах крамниць і приватних помешкань, величезний портрет прикрашає столичний футбольний стадіон, де колись таліби проводили привселюдні страти. Як стверджує наш кабульський кореспондент, навіть нинішній лідер Карзай поступається своєю популярність Шах Масудові.

Як не парадоксально, але навіть через рік після загибелі, постать Шах Масуда досі залишається причиною політичних конфліктів для одних і національного єднання для інших. Пакистанський оглядач Ахмед Рашід каже, що створення образу героя довкола таджика Шах Масуда дратує пуштунів: "Важливо вшанувати його пам’ять як борця з Талібаном, але на сьогоднішній день усі меморіальні акції сприймаються неоднозначно пуштунським населенням, яке вважає, що таджики контролюють ключові міністерські посади в Кабулі і не ідуть на компроміс із пуштунами на Півдні. Тому, вшанування пам’яті Шах Масуда замість сприяння єднанню - сьогодні сприяє розколу в афганському суспільстві."

Французький аналітик з афганських питань Олівер Рой навпаки пояснює наміри Карзая прагненням відмежуватися від етнічного виміру. "Отже, він хоче увіковічити пам’ять національного героя, аби він сам не виглядав людиною пуштунів, чи Північного альянсу. Іншими словами, він хоче бути лідером, який стоїть вище етнічних сварок."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG