Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборні дебати в Німеччині


Передвиборні дебати в Німеччині

Берлін, 9 вересня 2002 - За два тижні до парламентських виборів між главою уряду Німеччини Герхардом Шрьодером та кандидатом на посаду канцлера країни від християнських партій Едмундом Штойбером відбулася друга і остання теле-дуель. За результатами опитувань громадської думки, переможцем шоу цього разу виявився лідер соціал-демократів.

У той час, як представники політичних партій, як і минулого разу, вважають переможцем кожний свого кандидата, пересічні глядачі дещо критичніше оцінили відповіді політиків. За даними групи соціологічних досліджень „Вибори“, майже 50 відсотків респондентів вважають, що нинішній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер був набагато компетентнішим, ніж його головний суперник прем'єр-міністр Баварії Едмунд Штойбер. І лише 29 відсотків віддали перевагу кандидату на посаду канцлера від блоку християнських партій. Після першої теле-дуелі, яку було проведено два тижні тому, обидва політики дістали за цим критерієм однакову оцінку. Завойувати більшу симпатію серед виборців Штойберу навіть не допомогла яскрава бордова краватка з білими смужками, яку йому вірогідно порадили одягнути, аби уникнути іміджу навіть в одязі консервативної людини. Шрьодера, який, до речі, мав майже таку саму краватку, глядачі й надалі вважають більш симпатичним політиком. Крім того, 54 відсотка опитаних зауважили, що нинішній канцлер був більш чесним у своїх відповідях. Чесність баварського прем'єра оцінили лише 9 відсотків респондентів. Головними темами нинішньої теле-дуелі стали іракська криза, освіта та безробіття. Штойбер у черговий раз закинув Шрьодеру, що той так і не виконав свою передвиборну обіцянку зменшити кількість безробітних до трьох із половиною мільйонів. Нині в Німеччині нараховується понад чотири мільйони осіб, які перебувають у пошуку роботи. Шредер пояснив таку складну ситуацію на ринку праці передусім охолодженням економічної кон'юнктури у світі. Що ж стосується іракського питання, то нинішній канцлер ФРН знову заявив:

„Ми проти збройної інтервенції до Іраку і під моїм керівництвом Німеччина в будь-якому разі не братиме участі в цій війні.“ На думку, Шрьодера така акція може негативно вплинути на міжнародну антитерористичну коаліцію. Штойбер, однак, який теж виступає проти односторонніх дій США відносно Іраку, застеріг канцлера перед небезпекою „особливого німецького шляху“ і закинув Шрьодеру:

„Своєю позицією, пане канцлер, ви завдаєте шкоди німецько-амерканським відносинам.“ Штойбер звернув увагу на те, що Шрьодер попри розбіжність позицій з Вашингтоном досі так і не провів відповідних консультацій з президентом США. До речі, нинішні теле-дебати між двома головними кандидатами на посаду канцлера Німеччини викликали неабиякий інтерес із боку жителів країни. У багатьох переповнених кафе та барах були виставленні теле-монітори для того, щоб гості могли стежити за перебігом дискусії. Це нагадувало Чемпіонат світу з футболу. Тільки цього разу йшлося не про спорт, а про політичне майбутнє Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG