Доступність посилання

ТОП новини

Зі Швейцарії повідомляють…


Зі Швейцарії повідомляють…

Прага, 9 вересня 2002 -

Швейцарія залишає Палестинську автономію й Ватикан на лаві спостерігачів в Організації Об’єднаних Націй: у вівторок вона приєднується до ООН як 190-й повноправний член.

Як збирається наголосити в своєму виступі міністр фінансів Каспар Філіґер, що є нині й президентом країни, Швейцарія залишиться нейтральною державою. Додамо, що в Швейцарії посаду президента обіймають по черзі міністри уряду.

Саме побоювання за свій нейтралітет, яким Швейцарія так пишається, не дали їй вступити до ООН раніше - 1986 року виборці 75 відсотками голосів відкинули на референдумі таку думку, і якраз на підставі можливої загрози нейтралітетові.

Тепер наступний референдум у березні цього року дав майже 55 відсотків голосів за вступ до ООН: «холодна війна» скінчилася, і катастрофою для міжнародного становища країни могло стати, навпаки, дистанціювання від світової спільноти.

Урочистості - напередодні 11 вересня - не будуть гучними. Але швейцарський військовий оркестр у Н’ю Йорку буде чутно, коли на щоглу підніматимуть державний прапор Швейцарії - ще одну її дивину: він буде єдиним квадратом серед моря прямокутників.

Правила ООН вимагають, щоби прапори були прямокутні - але швейцарці знайшли юридичний викрутас, що його раніше використав Непал зі своїм прапором із двох трикутників: Швейцарія залишає свій білий хрест на червоному квадратному тлі.

А в самій Швейцарії - скандал, що теж може видатися незвичним: до своєї в’язниці не повернувся з відпустки на вихідні в’язень. І не просто в’язень, а ліванський ісламський екстреміст із руху Хезболла, що відбував у Швейцарії довічне ув’язнення за викрадення пасажирського літака й убивство заручника.

Іще 1987 року Мохаммед Хуссейн Харірі був арештований у Женеві - там екіпажеві викраденого літака вдалося скрутити терориста. Але за швейцарськими законами навіть довічне ув’язнення передбачає можливість вийти з-поза ґрат через 15 років. Напередодні цього терміну, що наближається за пару років, в’язневі почали потроху послаблювати режим, а від квітня і випускати час від часу на вихідні на волю. І це при тому, що Харірі вже двічі був спійманий при спробі втекти. Ось таке гуманне в Швейцарії ставлення до злочинців…

І ще одна новина зі Швейцарії - для прихильників спорту: Міжнародний ковзанярський союз висловив переконання, що нова система суддівства, випробувана на вихідні, виключить можливість шахрайства в фігурному катанні. Серед її особливостей - те, що суддів тепер буде не 9, а 14, але половину з їхніх оцінок вибиратиме комп’ютер за випадковим принципом.

Як заявив у понеділок у Лозанні президент Міжнародного ковзанярського союзу Оттавіо Чінкуанта, він у захваті від успіху нової системи. Відтепер вона використовуватиметься в усіх змаганнях із фігурного катання сезону 2002 – 2003 років, а з наступного сезону буде запроваджена в технічно вдосконаленому вигляді остаточно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG