Доступність посилання

ТОП новини

Один рік від терористичних актів у США


Один рік від терористичних актів у США

Прага, 10 вересня 2002 – У середу, тобто завтра минає один рік від кривавих терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні, унаслідок яких загинуло понад 3 тисячі людей і які внесли радикальні зміни в політичні уклади у світі і переорієнтацію зовнішньополітичного курсу не лише Сполучених Штатів, а й решти світу.

Минулорічні терористичні акти внесли зміни не лише у зовнішню політику США та інших країн світу, вони змусили військових стратегів переосмислити небезпеку, яку представляє собою міжнародний тероризм. Досі ефективних засобів боротьби проти нього не було. Крім того, як підкреслюють оглядачі і правозахисні організації, терористичні акти у Нью-Йорку і Вашингтоні вдарили також по правах людини та імміграційній політиці усіх західних країн, які, у рамках превентивних заходів і боротьби з тероризмом упроваджують нові законодавчі акти, що більшою мірою дозволяють контролювати життя людей, їхні контакти, передусім телефонні й інтернеті. Нові імміграційні закони, особливо у країнах Європейського союзу, як можна очікувати, різко скоротять імміграцію й надання політичного притулку особам із країн третього світу й особливо з мусульманських країн. Минулорічні терористичні акти внесли також серйозні зміни в економічних, соціальних і особливо релігійних укладах. Боротьба з тероризмом нині означає не лише воєнну операцію проти бойовиків терористичної мережі Аль-Кайди в Афганістані і в інших країнах світу. Це цілий комплекс надзвичайно коштовних заходів, який відтепер потребуватиме величезних людських зусиль, фінансових коштів, розробки нових військових технологій і нових методів боротьби з ворогом, що діє із прикриття і спрямовує терор проти беззахисного цивільного населення.

Що також можна без сумніву ствердити, що міжнародна терористична діяльність, в основі якої лежить ісламський екстремізм, завдала колосальної шкоди мусульманському світу, поставивши його у ще глибшу духовну ізоляцію, ніж він перебував дотепер.

Як конкретно виглядатимуть відзначення трагічної роковини у Сполучених Штатах? Пам’ять жертв, що загинули в Нью-Йорку й Вашингтоні, буде вшановано у родинах цих жертв, у місцевих громадах, у церквах і синагогах, як, зрештою, і на загальнодержавному рівні. Сьогодні у Нью-Йорку відкрито 57-му щорічну сесію Генеральної асамблеї ООН, відкрито на два тижні раніше, щоб її учасники могли вшанувати пам’ять жертв терористичних актів 11 вересня минулого року. Нинішня сесія головно буде присвячена проблемам боротьби з міжнародним тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG