Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Москви розпочала кримінальну справу у зв’язку з публікацією у російських газетах стенограми телефонної розмови відомого російського політичного діяча Бориса Нємцова


Прокуратура Москви розпочала кримінальну справу у зв’язку з публікацією у російських газетах стенограми телефонної розмови відомого російського політичного діяча Бориса Нємцова

Москва, 9 вересня 2002 - Прокуратура Москви розпочала кримінальну справу у зв’язку з публікацією у російських газетах стенограми телефонної розмови лідера фракції Союзу Правих Сил у Державній Думі Російської Федерації, відомого політичного діяча Бориса Нємцова.

Прокурор Москви Михайло Авдюков повідомив, що московська прокуратура розпочала кримінальну справу за статтею 38 Кримінального Кодексу Російської Федерації - порушення таємниці листування і телефонних розмов.

Михайло Авдюков зазначив, що рішення про початок кримінального розслідування ухвалено за результатами прокурорської перевірки у зв’язку із зверненням лідера фракції Союзу Правих Сил Бориса Нємцова до Генеральної прокуратури: «Під час розслідування ми поставили перед собою завдання дізнатися, хто саме здійснив записи телефонних розмов Нємцова і розповсюджує їх через засоби масової інформації».

Нагадаю, що Нємцов звернувся із скаргою на ім’я Генерального прокурора Російської Федерації Володимира Устінова у зв’язку із публікацією його телефонної розмови із лідером однієї з опозиційних політичних партій республіки Білорусь. 3 вересня стенограму телефонної розмови Бориса Нємцова з білоруським політиком була видрукувана у газеті «Совєтская Росія». «Совєтская Росія» повідомила, що матеріали для цієї публікації були отримані нею від редакції газети «Завтра». Потім виявилося, принаймні, за повідомленнями газети «Завтра», що аудіо-касети із записами телефонних розмов різних політиків приніс до цієї газети якийсь нікому не відомий громадянин і запропонував їх придбати. Редактор газети «Завтра» вибрав запис розмови Бориса Нємцова. Така версія опозиційних журналістів.

Однак, у російському суспільстві неодноразово зазначали, що опозиційні газети «Завтра» і «Совєтская Росія» мають чимало прихильників у спеціальних службах Російської Федерації, адже в цих спеціальних службах і досі працюють люди, які були співробітниками Комітету Державної Безпеки Радянського Союзу. Не варто пояснювати наскільки ідеологічно близькими є позиції колишнього КДБ СРСР та газет «Завтра» і «Совєтская Росія». Принаймні, серед тих співробітників, які працюють довгі роки, може бути чимало людей з комуністичними, реваншистськими, шовіністичними поглядами, які бажають скомпрометувати популярних російських політиків і мають всі технічні можливості для такої компрометації.

Так що сказати, чи дійсно невідома людина принесла до газети «Завтра» записи, чи якийсь агент опозиційного видання у спеціальних службах російської Федерації зможе лише прокурорська перевірка і слідство, якщо, звичайно, у влади буде бажання дійсно поставити крапку на практиці записування й оприлюднення телефонних розмов політичних діячів Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG