Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Чи відбудеться новий перерозподіл сил на інформаційному ринку України? Про початок створення “Новою Україною” медіа-холдінгу


Прямий Ефір: Чи відбудеться новий перерозподіл сил на інформаційному ринку України? Про початок створення “Новою Україною” медіа-холдінгу

Київ-Прага-Вашингтон, 9 вересня 2002 - Ведучі – Юлія Жмакіна у Києві, Зиновій Фрис у Празі. Гості студії: майор Микола Мельниченко, колишній охоронець президента Кучми ( на прямому зв’язку з Вашингтона),Ігор Сторожук, президент національної телекомпанії, Олександр Кривенко, керівник проекту “Громадське радіо”.

Зиновій Фрис

І наша друга тема: “Чи відбудеться перерозподіл сил на інформаційному ринку України.” У цьому зв’язку ми розглянемо початок створення “Нашою Україною” медіа- голдингу. Юлія Жмакіна вже представила наших гостей з другої теми. Це Ігор Сторожук, президент Національної телекомпанії й Олександр Кривенко, керівник проекту “Громадське Радіо”.

Спочатку послухаємо матеріал Сергія Грабовського. Що представляє собою український інформаційний простір у плані вільного донесення до найширших мас виборців об’єктивної інформації про діяльність всіх політичних сил?

Сергій Грабовський

Номінально український інформаційний простір складається здебільшого з незалежних, приватних, залежних тільки від аудиторії мас-медіа. Власниками котрих нерідко виступають якісь екзотичні постаті щонайближче з Вірґінських островів. Насправді цей простір давно й усерйоз поділений між фінансово-політичними групами, званими ще олігархічними кланами. І всеукраїнськими, і реґіональними. Поза цим поділом залишилися хіба що кілька не дуже тиражних тижневиків і частина наукових видань. А ще продовжує існувати незначна кількість номінально державних мас-медіа. Котрі, за своїм статусом, начебто мусили б бути політично нейтральними і надавати ефірний час і шпальти представникам усіх провідних політичних та ідеологічних течій. Насправді цього підходу дотримується хіба що парламентська газета “Голос України”.

Що ж стосується українського державного радіо і телебачення, то вони перебувають на відчутно нижчому рівні політичного плюралізму, ніж навіть за часів перебудови у тодішньому Радянському Союзі. Щоб переконатися у справедливості цієї тези, досить застосувати метод контент-аналізу до повідомлень про діяльність влади й опозиції, порівняти частоту згадування деяких прізвищ на цих каналах із рейтингом довіри до цих же осіб, зафіксованим соціологами.

Що ж стосується опозиції, то вона може висловити свої погляди лише на марґінесі медіа-простору, і то – у друкованих ЗМІ. Досить згадати епопею Радіо Континент та Громадського Радіо, щоб зрозуміти відсутність шансів виходу в ефір загальнонаціонального масштабу навіть не опозиційно налаштованої, а об‘єктивістськи-інформаційної радіостанції. Не кажучи вже про телеканал. Такі позаконституційні органи влади, як президентська адміністрація і державна податкова адміністрація виявилися дуже вдалими знаряддями “зачистки” інформаційного простору України. Відтак опозиції варто подумати про відновлення мистецтва розклеювання листівок і усного поширення політичних анекдотів.

Зиновій Фрис

Я звертаюся до Ігоря Сторожука. Чи Ви пробували для себе зробити визначення: що є сьогодні українській інформаційний простір.

Ігор Сторожук

Думаю, що працюючи достатньо тривалий час в мас-медіа, Ви можете, думати що я все-таки ставив перед собою таке питання. Я Вам скажу, що інформаційний простір України, на мою думку, нічим не відрізняється від інформаційного простору інших країн, абсолютно нічим.

Так само як інформаційний простір інших країн, українській інформаційний простір, по-перше, відображує те, що ми маємо в суспільстві абсолютно об'єктивно. А по-друге, складається із сильніших - слабших, талановитіших-менш талановитих, різнобарвних електронних мас-медіа. Я менш знаю про друковані. І в коментарі пана Сергія Грабовського, написаному достатньо цікаво, звучить загалом оцінка. І коли ми говоримо, знаєте, все так погано – всі думають -, яка вільна людина, як він вільно висловлює думки.

А якщо ми говоримо, Ви знаєте, в нас іноді не так погано, як здається, але як здавалося раніше – кажуть – ні, це заангажована позиція.

Інформаційний простір нашої країни абсолютно точно відображає бажання людей, за рахунок того, що вони критикують владу – цю владу отримати, що логічно для політиків.

Зиновій Фрис

Пане Кривенко, Ви погоджуєтеся з Вашим колегою, що українській мас-медіа об’єктивно висвітлюють все, що відбувається в Україні?

Ігор Сторожук

Не висвітлюють, перепрошую пане Зиновію, а відображають.

Олександр Кривенко

Відповідаючи на Ваше питання, Я переконаний, що українські мас-медіа не висвітлюють об’єктивно процеси, що відбувається в Україні, але погоджуюся з Ігорем Сторожком, що вони відображають самим фактом свого існування, за стилем своєї роботи – відображають об’єктивну ситуацію в Україні.

А об’єктивна ситуація в тому, що державна влада, крупні фінансові корпорації контролюють абсолютну більшість українського інформаційного простору і, відповідно, здійснюють це з огляду на якісь свої стратегічні інтереси.

Ігор Сторожук

Я хотів би погодитися з тим, що українські мас-медіа не висвітлюють тепер уже об’єктивно ситуацію, яка є в країні, просто є її відображенням.

Я хотів би це спеціально сказати аби після передачі мені не говорили, що Кривенко був сміливий, а я не сказав правду.

Юлія Жмакіна

Ми обговорили ситуацію інформаційного простору, визначилися з ним. А чи існує інформаційна війна в цьому просторі? Напередодні осінніх акцій, саме це словосполучення найчастіше лунає.

Ігор Сторожук

Я зверну Вашу увагу на одну з публікацій останнього числа тижневика “Дзеркало тижня”. У ньому народний депутат Микола Томенко, який є керівником відповідного комітету використав, слово “боротьба”, в якій, начебто перемагаючи перманентно пана Сторожука, Томенко добивається того, щоб об’єктивно висвітлювати діяльність парламенту на першому національному каналі і виконувати постанову Верховної Ради. І там є кілька закидів, що то є боротьба. Я би хотів наситити це слово змістом.

Думаю, інформаційної війни у нас немає. Загалом, треба обережніше користатися словами “війна”.

А щодо боротьбі, я приніс спеціальну угоду з парламентом, яка може бути підписана мною хоч зараз, але я за законом мушу чекати, поки мені дасть дозвіл Національна Рада з питань телебачення й радіомовлення. У такому стані, готовому до підписання з обох сторін, вона існує вже давно. Навіщо ми створюємо у спеціальну протидію. Ми постійно говоримо про боротьбу, а не про розвиток, постійно говоримо про війну, а не про конкуренту індустрію.

Олександр Кривенко

Але Національна рада найближчим часом жодного дозволу дати не зможе, вона кворуму не зможе утворити.

Юлія Жмакіна

переді мною Н. Хижняк

Юлія Жмакіна

І президент не зробив подання на Голову Нацради, і це все замкнене коло.

Ігор Сторожук

Це не голосування, це візування юридичного

Зиновій Фрис

І власне, поговорімо про те, що ми анонсували, якраз у це, як каже пан Сторожук, все ж таки мирне інформаційне українське поле має влитися медіа-холдинг «Нашої України». Спочатку дуже коротко послухаємо про концепцію цього медіа-холдингу, а говорить про це нашій кореспондентці Марині Пирожук представник «Нашої України»

Олег Рибачук

Концепція медіа-холдингу зрозуміла, не великий секрет, що не тільки «Наша Україна», а взагалі сили «не про-владні» зараз - в інформаційній блокаді. Зрозуміло, що кожна політична сила шикає шляхів донесення її позиції до широких верств народу. «Наша Україна» у цьому випадку не виняток. Ми розглядаємо можливість абсолютно ринкового, цивілізованого шляху придбання певного пакету якогось каналу. Зрозуміло, що навіть якщо нам удасться це зробити, я наголошую - на загальних, ринкових – підставах...

Марина Пирожук

Власне, чи можна це зробити законно, тобто пробитися на інформаційний ринок за нинішньої ситуації?

Олег Рибачук

Дуже гарне запитання. Я думаю, що за нинішньої ситуації влада нізащо цього не дозволить, і ми не збираємось питати у влади на це дозвіл. Ми маємо це зробити за нинішньої системи так, щоб влада не могла цьому перешкоджати. І саме так ми думаємо і мислимо, і ми ніколи не розраховували на те, що нам дозволять відкрито й чесно конкурувати за можливість доступу до інформаційної площини. Хоча це, м’яко кажучи, дивує.

Марина Пирожук

Пане Рибачук, будь-яка інформаційна структура є надто дорогою.

Олег Рибачук

Питання фінансів не стоїть. Я хочу нашим ворогам ще раз сказати, що нехай не тратять сил - в «Нашої України» немає проблем з фінансуванням, і проблема фінансування не лежить в площині лише депутатів, які працюють у «Нашій Україні». НУ має підтримку капілярну, народ повірив у Нашу Україну, ми маємо широкі можливості фінансування, і спрощувати ситуацію, що «наїжджаючи» на якісь наші певні фінансові структури, нас обезкровлять, обезточать - це наївно. Але нехай продовжують.

Марина Пирожук

Які основні складові цього медіа-холдингу?

Олег Рибачук

Класична. Це телебачення, радіо, друкована продукція, тобто газети, і безумовно, електронні засоби. І це все - в наявності, і ми готові конкурувати. Я хочу сказати одне - що інтелектуальний потенціал Нашої України перевищує інтелектуальний потенціал тих, хто проти нас бореться.

Зиновій Фрис

Інтернет-видання Форум написало сьогодні: «Нема підстав вірити у щирість мрії «Нашої України» про початок створення медіа-імперії. Але ще більше немає підстав сподіватися, що влада дозволить «Нашій Україні» її реалізувати». А я хотів би про інше, пане Сторожук. А чи потрібно створювати якісь нові холдинги, медіа-імперії? Адже Ви кажете, що інформаційне поле в Україні мирне, і якщо це так, то чому немає місця НУ в тому інформаційному полі, яке вже створене?

Ігор Сторожук

По-перше, я нещодавно спостерігав в інформаційній програмі 1-го Національного каналу представників НУ, а також і блоку Юлії Тимошенко, тому про місце в інформаційному просторі я говорити не буду. Це залежить від того, наскільки чітко і що створюється як інформаційний привід і таке інше. А що стосується медіа-холдингів, то в мене враження, що в нас державі такий період – знаєте, були «нові руські» - і він мав мати чи то перстень, чи годинник, чи авто, такий набір. А тепер у нас на такий рівень вийшли політичні структури – вони хочуть мати обов’язково телебачення, радіо, газету, такий набір джентльменський...

Зиновій Фрис

Але ж це об’єктивно.

Ігор Сторожук

...І я сподіваюся, що в цей набір не буде входити «телеграф, пошта і мости», оскільки ми просто повернемось до більшовизму. А нові медіа-холдинги - це не погано, це добре, тому що це конкуренція, і хай я в ній програю, але я буду намагатися розвиватися.

Юлія Жмакіна

Пане Сторожук, принагідно тоді запитання, бо напевно це хочуть почути багато слухачів. Сьогодні трійка опозиціонерів, які готують акцію «Повстань, Україно», звернулася з листом до пана Чижа, керівника Державного комітету інформаційної політики...

Ігор Сторожук

І до мене звернулися.

Юлія Жмакіна

І до Вас персонально! Так от я хочу, щоб Ви в прямому ефірі відповіли: чи надасть Національна телекомпанія, як того вимагають представники опозиції, годину мовлення щодня від 10 вересня на висвітлення акції. Якщо вони цього вимагають, напевно не адекватно все таки Національна телекомпанія ставиться до їхньої акції? Отже, Ваша відповідь.

Ігор Сторожук

По-перше, вони вимагають не на висвітлення акції щодня, а на упереджувальні розповіді про ці акції, що дає мені підстави думати, що вони хочуть зібрати просто більше людей під свої знамена. А по -друге, коли ми говоримо, що влада забороняє й чуємо це від тих людей, котрі є представниками законодавчого органу, тобто так само частина влади у них є в руках, то дещо дивно виглядає. Усі, народні депутати, керівники фракцій і політичних груп, вони відповідно до того, як висвітлюється діяльність нашого парламенту на нашому каналі, мають можливість бути учасниками щоденної 30-хвилинної передачі «Щоденник сесії» і в суботу в прямому ефірі. І чому, скажіть будь ласка, ми повинні додатково дати годину просто... А тепер ми будемо знати, що всупереч тим акціям будуть ще якісь інші, то ми перетворимо телебачення просто в агітку, плакат, паркан для того, щоб там вішати афіші.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Сторожук. А ще пан Кривенко в нас. Пане Кривенко, ми знаємо, що у вас були великі проблеми і є - із проектом Громадське радіо. Чи Нашій Україні вдасться створити той медіа-холдинг, про який ми сьогодні говоримо? Чи все це так просто, як видається, можливо, комусь в НУ, хоча вони це усвідомлюють?

Олександр Кривенко

Та ви знаєте, шановні, якось трохи смішно чути, що просунуті, модерні політики намагаються користуватись тими ж самими інструментами, що й їхні опоненти, противники. Медіа-холдинг, створений на політичній основі - це так само злочинно супроти української журналістики, як холдинги олігархів, і коли це говорять люди Ющенка, вони просто очевидно не розуміють, що вони говорять. Замість створити коаліцію симпатизуючих, толеруючих їх, незалежних об’єктивних медій, коаліцію на висвітлення суспільного життя в Україні вони хочуть вкласти гроші в журналістів, чи думають, що хочуть. Я розумію, тут Ігор Сторожук говорить про годину в ефірі. Я собі з жахом... Я працював із багатьма людьми, які зараз активно діють в опозиції політичній, і я з жахом думаю, що було б, якби їм щодня потрібно було виготовляти годину телевізійного продукту.

Зиновій Фрис

Ви боїтеся, що цей медіа-холдинг «Нашої України» може перетворитися в такий же заанґажований, однобокий, як ті засоби інформації?..

Олександр Кривенко

Однозначно.

Ігор Сторожук

З іншим знаком просто.

Олександр Кривенко

Є в партії своя газета, ну відкрийте, це партійна газета, у Соцпартії своя газета...

Юлія Жмакіна

Сашко, але це може бути відповіддю на стан інформаційного простору. Ну така відповідь.

Зиновій Фрис

Але з іншого боку, Юля, коли Ющенко їде до Львова, я оце читав, і про це державні засоби інформації, це ж телебачення мовчить – це ж абсолютно... То може справді в них іншого виходу нема, як створювати.

Ігор Сторожук

Я перепрошую, в нас був репортаж.

Зиновій Фрис

Ну я вперше про це чую. Дорогі гості, на жаль, час закінчувати. Здається, наша дискусія по-справжньому починалася, але треба закінчувати. До зустрічі, хай щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG