Доступність посилання

ТОП новини

Огляд за 11 вересня: “Опозиція попереджує: чиновники, будьте законослухняними” та інше


Огляд за 11 вересня: “Опозиція попереджує: чиновники, будьте законослухняними” та інше

Київ, 11 вересня 2002 - Із одинадцятого вересня минулого року, коли було здійснено небачені досі жахливі теракти в Сполучених Штатах, розпочався новий відлік часу в людській історії. Яка тепер поділяється на “до” і “після”. Річниця трагічних подій, які вперше наочно показали, що кордони віднині існують дуже умовно, змушує по-новому дивитися на роль ООН в сучасному світі, по-новому будувати засади міжнародної безпеки. Про те, наскільки ефективно діяла ООН 11 вересня 2001 року, із якою позицією вийде на дискусію щодо Іраку на нинішній сесії організації Україна – в інтерв'ю газеті “День” розповідає Постійний представник України при ООН Валерій Кучинський.

В цьому ж числі щоденник згадує про інші трагедії, що відбулися останнім часом в Україні. Про них – читайте в статті “Портрет катастрофи, або Новий погляд на трагедії у Львові та Донецьку”.

А ось на думку кореспондента газети “Україна молода” - нинішня Америка майже не прислухається до думки ООН, яка стала для США чимось віртуальним. Думка Європейської Спільноти також не надто цікавить Америку, яка залюбки та не дуже обтяжуючи себе доказами звинувачує європейців в усіх смертних гріхах: від надмірного лібералізму до антисемітизму. Загалом же, на думку журналіста – рік після 11 вересня став періодом, якщо не руйнації міфу про американську демократію, то принаймні періодом підозр, що це лише міф.

В цьому ж числі “Україна молода” у статті “Банкова гіпнотизує парламент” розповідає про процеси формування більшості у Верховній Раді, а також коментує результати виборів мера Ужгорода. Як стверджує газета – таких виборів Ужгород ще не бачив. Фальсифікації та брехня не знали меж. Докладніше про умови, в яких відбувалося “вільне” волевиявлення ужгородців – читайте в статті “Піррове Закарпаття”.

На переконання лідерів демократичної опозиції – грубо порушуються конституційні права й свободи громадян України високими посадовцями. У зв'язку з цим вони надіслали депутатський запит, серед адресантів якого є й прем'єр Анатолій Кінах, міністр МВС Юрій Смирнов, голова СБУ Володимир Радченко, ген прокурор Святослав Піскун. Докладніше з цим запитом можна ознайомитися в газеті “Вечірні вісті” у статті “Опозиція попереджує: чиновники, будьте законослухняними”.

Окрім політичних негараздів, “ВВ” висловлює занепокоєння також і за найбільший у світі радіотелескоп, що належить до переліку об'єктів національної цінності України. Про нього – читайте в статті “Унікальний радіотелескоп – на рані загибелі”.

“Кому протестувати: будуть вирішувати самі люди” –у публікації під таким заголовком газета “Правда України” пропонує думки лідерів опозиції Юлії Тимошенко, Олександра Мороза, та Петра Симоненка щодо майбутніх акцій протесту, котрі заплановані на 16 вересня.

А в матеріалі “Висока ціна більшості” часопис розмірковує над тим, яка з депутатських фракцій може розраховувати на те, що саме вона буде основою для створення парламентської більшості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG