Доступність посилання

ТОП новини

Америка напередодні 11 вересня - першої річниці терористичних нападів на Нью-Йорк і Вашингтон


Америка напередодні 11 вересня - першої річниці терористичних нападів на Нью-Йорк і Вашингтон

Прага – Нью-Йорк, 10 вересня

Людмила Ваннек:

Напередодні першої річниці терористичних нападів на Нью-Йорк і Вашингтон уряд Сполучених Штатів проголосив стан найвищої бойової готовності на випадок нового нападу з боку терористичної мережі Аль-Кайда. 11-го вересня минулого року група близькосхідних терористів захопила американські пасажирські авіалайнери і перетворила ці літаки з пасажирами на керовані бомби. Загинуло понад три тисячі осіб. Американська економіка досі не може оговтатись від такого удару. Матеріальні збитки обчислюються принаймні у 95 мільярдів доларів. У нас на зв’язку нью-йоркський кореспондент Юрій Дулерайн. Юрію, а яким є моральний вплив на американців цих подій?

Юрій Дулерайн:

Колосальний! Колосальний вплив! Американці зненацька відчули себе вразливими. Вибухи в Європі, теракти в Ізраїлі, Кашмірі, Шрі-Ланці, Алжирі – усе це за океаном, а тут – виявилося, що й Сполучені Штати не застраховані від міжнародного тероризму. Нині, у першу річницю подій, можна сказати, що напад 11-го вересня 2001 року вплинув не лише на характер і настрої, а й на спосіб життя американців.

Людмила Ваннек:

Як саме це проявляється на житті американців?

Юрій Дулерайн:

Ну, по-перше, величезний приплив патріотизму. Люди відчувають якусь особливу гордість за свою країну й бажання захистити її від нових нападів. Американські прапори нині – мало не на кожному будинку, на антенах автомобілів, на вікнах, на деревах тощо. Модно стало носити одяг із національними кольорами й малюнками прапору. У радіопрограмах частіше звучать патріотичні пісні. Голівуд випускає більше фільмів про війну. Люди стали пильніше придивлятися до свого оточення, а треба сказати, що американське суспільство досі було найвідкритішим, либонь, в усьому світі. Тепер перевіряють рентгеном на аеровокзалах навіть малюків, та й подорожувати літаками стали значно менше. Бояться повітряних піратів. Американські дипломатичні представництва за кодоном, за повідомленнями, відмовили у в’їзних візах десяткам тисяч мусульман з 26 країн. Далі, зросла цікавість щодо ісламу, щоб зрозуміти, що саме штовхає радикально наставлених мусульман на злочини. І це при тому, що американцям завжди чужа була релігійна упередженість. Варто підкреслити, що хоча президент Буш назвав ісламських терористів “варварами”, американці змальовують війну з міжнародним тероризмом не як протистояння західної цивілізації ісламові, а як боротьбу добра зі злом. Мохамед Алі, відомий боксер, який свого часу прийняв іслам, пише в Нью-Йорк Таймс: “Наші переконання й вартості – як американців - завжди будуть сильнішими, ніж переконання тих, хто хоче завдати нам шкоди".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG