Доступність посилання

ТОП новини

Ірак про відзначенням річниці терактів 11 вересня


Ірак про відзначенням річниці терактів 11 вересня

Прага, 11 вересня 2002 – Антиамериканські настрої у державах арабського світу підсилюються планами Вашингтона розпочати справжню воєнну акцію проти Іраку. А в самому Іраку сьогоднішній день став нагодою висловити своє ставлення до Америки.

Офіційна позиція Іраку щодо подій 11 вересня добре відома: мовляв, американці самі винні у тому, що сталося. Сьогодні її ще раз озвучив один з членів іракського парламенту Халід аль-Дурі: "Якби не ворожа до людей американська закордонна політика, атаки 11 вересня не сталися б, і ніхто б Америку не скривдив. Але, США завдали лиха багатьом країнам світу і багатьом людям, і зараз натякнули на початок нової агресії проти людей. Ясна річ, ці люди помстяться усіма можливими засобами."

Є в іракському парламенті й помірковані політики. Абдул Малк аль-Яссен назвав трагедією минулорічні теракти у США. "Як людині, мені дуже шкода, що трапилося 11 вересня. Гадаю усіх свідомих людей не потішила ця катастрофа і взагалі, мені здається ніхто не може радіти з чужого горя."

Ще один іракський парламентарій Абдул Азіз Ізмаел сказав, що 11 вересня стало доброю наукою для Вашингтона: "У першу річницю 11 вересня, ми сподіваємося США навчаться бути справедливими й дружніми до інших народів."

Йорданський аналітик з Міжнародної Кризової групи Рамі Хурі так пояснює антиамериканські настрої в арабському світі: араби вважають, що Америка бореться з Іраком не для того, аби запобігти новим терактам із використанням хімічної чи біологічної зброї; США хочуть позбутися Саддама Хусейн, щоби перекроїти геополітичну карту на Близькому Сході на користь стратегічних інтересів США та Ізраїлю.

Однобічною називає політику Адміністрації Буша до Іраку і французький експерт із питань Близького Сходу, заступник директора Паризького Інституту Міжнародних Відносин Домінік Моїсі: "Побутує думка, що американці надто багато на себе беруть і тут відчувається несправедливість, що американці, скажімо, звинувачують Саддама Хусейна, а не звинувачують Ізраїльського прем'єра Аріеля Шарона".

Щоправда більшість близькосхідних експертів переконані, що антиамериканські настрої поміж арабів більше спрямовані проти адміністрації Буша, ніж проти простих американців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG