Доступність посилання

ТОП новини

11 вересня в Афганістані


11 вересня в Афганістані

Прага, 11 вересня 2002 - Жалобними церемоніями вшанували пам’ять 11 вересня й американці в Афганістані.

Біля посольства Сполучених Штатів у Кабулі було відкрито пам’ятну дошку на місці, де поховано символічну частку руїн н’ю-йорцького Світового торговельного центру.

Це вже не перший сумний меморіял на території посольства: ще один, теж присвячений жертвам терактів 11 вересня, був відкритий у грудні, коли посольство поновило працю. Інший вшановує пам’ять американського посла Адольфа Дабза, якого вбили в Кабулі 1979 року.

А тепер, під навівспущеним прапором, нинішній повірений у справах США в Афганістані Брад Гансон нагадав присутнім дипломатам і військовим заклик президента Джорджа Буша: щороку 11 вересня, на новопроголошений День патріотів, вшанувати пам’ять понад 3 тисяч загиблих хвилею мовчання.

«Ніде більше в світі поза межами Сполучених Штатів Америки події 11 вересня не відгукнулися глибше, ніж тут, в Афганістані», – додав Гансон.

Антитерористична операція в цій країні, що почалася внаслідок подій 11 вересня і призвела до скинення влади руху Талебан, тим часом триває. І жалобні урочистості на американських військових базах в Афганістані були короткі.

На авіабазі Баграм головною подією стали панахида й опускання американського прапора, що зранку був вивішений напівщоглі, - якраз у ті вечірні хвилини, коли в ранковій Америці рік тому почалася трагедія.

А в іншому це був для американських військових звичайний робочий день - і зі звичними вже обстрілами.

Кілька ракет упали поблизу американської бази в Хості на південному сході Афганістану, де воюють між собою два угруповання, які обидва належать до спільної з американцями антитерористичної коаліції.

І базу в Баграмі зранку обстріляв невідомий нападник, якого було поранено вогнем у відповідь. Хоча, як з’ясувалося, «обстріляв» - трохи загучно сказано: чоловічок зробив кудись у бік бази єдиний постріл - із допотопної однозарядної рушниці…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG