Доступність посилання

ТОП новини

У місті Новий Пазар, що на південному заході Сербії, сталася низка сутичок між місцевими сербами й мусульманами


У місті Новий Пазар, що на південному заході Сербії, сталася низка сутичок між місцевими сербами й мусульманами

Белград, 12 вересня 2002 – Уряди Югославії й Сербії вживають заходів для врегулювання відносин між двома громадами. Ситуація, на думку оглядачів, нагадує на міжетнічні сутички у Хорватії й Боснії й Герцеговині на початку дев’яностих років.

Непорядки розпочалися уночі з неділі на понеділок, коли кількасот сербів прославляли перемогу збірної Югославії на Світовому чемпіонаті з баскетболу, вигукуючи при цьому, як це вже буває, й націоналістичні гасла, образливі для несербів. Їхнім сусідам мусульманам це не сподобалося. Виникла бійка. Мусульмани побили трьох сербів. Більшої сутички уникнено завдяки підрозділові поліції, який розташовано між двома групами. Серби поставили барикади на вході до міста й заблокували транспорт. З вівторок до Нового Пазара прибув Расім Ляїч, союзний міністр із питань нацменшин. Після розмов із представниками двох громад та місцевими органами влади він апелював до громадян, щоби зберегли спокій.

Йдеться про досі найбільші інциденти в регіоні, який межує з Боснією, Чорногорією й Косовом. Серби регіон називають Рашка, а мусульмани, які там становлять більшість населення – Санджак. Мусульмани – це слов’яни ісламської релігії, які в Сербії мають статус національної меншини. Останнім часом вони називають себе бошняками, демонструючи таким чином, що вони є тим самим народом як і їхні земляки в Боснії.

Серби вимагають розпуску місцевих органів влади та звільнення начальника поліції у місті й відставки міністра внутрішніх справ. За словами їхніх лідерів, сербське населення в регіоні позбавлене національних прав. Сербські політичні партії розповсюдили спільну заяву, в якій мовиться, що “нам у нашій державі не допускають радіти з приводу тріумфу наших спортсменів”.

Мусульмани чи то бошняки стверджують, що йшлося про заздалегідь заплановані інциденти, в яких брали участь серби з Косова та міст центральної Сербії і навіть окремі поліцейські сербської національності. Лідери мусульманських партій нагадують, що вони ще не забули як над ними знущалися сербські резервісти в час війни у сусідній Боснії.

Ситуація в місті й регіоні напружена й нагадує на міжетнічні сутички у Хорватії й Боснії й Герцеговині на початку дев’яностих років. Славетний новопазарський ринок напівпорожній. На вулицях і в численних ресторанах є дуже мало людей, на шляхах майже немає машин.

Прем’єр-міністр Зоран Джінджич у середу прийняв делегацію новопазарських сербів й пообіцяв, що уряд перевірить твердження обох сторін й покарає винуватців. До Нового Пазара прибули додаткові підрозділи поліції й жандармерії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG