Доступність посилання

ТОП новини

Одна заява президента Югославії Воїслава Коштуніци викликала обурення урядовців у Сараєві


Одна заява президента Югославії Воїслава Коштуніци викликала обурення урядовців у Сараєві

Белград, 13 вересня 2002 – На їхню думку, югославський президент висловив територіальні претензії щодо Боснії й Герцеговини. Коштуніца такі твердження назвав зловмисними. Проте, слова глави держави й у Белграді вважають необережними

Виступаючи на одному передвиборчому мітингу, Коштуніца, за повідомленням белградських мас-медіа, сказав що Республіка Сербська “частина нашої сім’ї, яка нам дорога, близька, тимчасово відірвана але завжди наша і в нашому серці”.

Республіка Сербська – регіон Боснії і Герцеговини в якому більшість населення становлять серби. Згідно з Дейтонськими угодами, Республіка Сербська є складовою частиною Боснії й Герцеговини. Боснійські урядовці обурені таким виступом Коштуниці. Посольство Боснії і Герцеговини у Белграді надіслало ноту до адміністрації президента і Міністерства закордонних справ, вимагаючи пояснення чи це, офіційна позиція. Представник МЗС у Сараєві заяву Коштуніци назвав образливою й додав, що його уряд ще чекає на відповідь Белграда.

Відреагували і міжнародні чинники. Чільний представник міжнародного співтовариства у Сараєві Педді Ешдаун висловив припущення, що “йдеться про ляпсус або помилкове пояснення”. А Хав’єр Солана, керівник Європейського союзу з питань зовнішньої політики і безпеки, дипломатично сказав, що майбутнє Боснії і Герцеговини “не будуть визначати ані в Брюсселі, ні у Белграді й Загребі”. Він додав, що майбутнє Боснії й Герцеговини – “у єдиній і стабільній державі в рамках міжнародно визнаних кордонів”.

Коштуніца, який перебуває у Нью Йорку, заявив, що його слова у Сараєві пояснюють “зловмисно й невірно”. Він ствердив, що повністю додержується Дейтонських угод, що мав чимало контактів з членами Президії Боснії й Герцеговини та – що був ініціатором югославсько-хорватсько-боснійсько-герцеговинського саміту. Проте, глава держави не спростував цитованої заяви.

Белградський Хельсінкський комітет та Фонд із гуманітарного права з цього приводу оприлюднили спільну заяву, в якій мовиться, що слова Коштуніци “повертають Сербію до часів колишнього президента Слободана Мілошевича”. Прем’єр-міністр Сербії Зоран Джінджич нагадав, що і в інших передвиборчих заявах Коштуніци є елементи ксенофобії й ненависті до інших народів.

Міністерство закордонних справ Югославії досі не відповіло на ноту посольства сусідньої держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG