Доступність посилання

ТОП новини

Референдуми по-швейцарські


Референдуми по-швейцарські

Київ, 16 вересня 2002 - Від Радянської доби нинішня українська влада успадкувала, серед іншого, крилаті вислови на кшталт “це робиться в інтересах трудящих”, або “наші громадяни вимагають...”. В “інтересах трудящих”, судячи з усього, порушуються права пересічних громадян (мабуть, не трудящих...), за безцінь скуповуються підприємства і цілі національні заповідники тощо. Тим часом, демократичні країни демонструють зовсім іншу стратегію захисту прав усіх своїх громадян, і трудящих, і пенсіонерів, і студентів.

Відомо, що Швейцарська Конфедерація – держава заможна, економічно розвинена і туристично-інвестиційно приваблива. Окрім банківської справи, гірськолижного спорту і краєзнавчих сімейних подорожей, швейцарці полюбляють референдуми. На їхню думку, будь-яке питання, що стосується змін у звичному житті міста, кантону (провінції) або цілої держави, повинні вирішувати громадяни Швейцарії. Тому референдуми – абсолютно звичні явища у житті як окремих населених пунктів (це, так би мовити, народне волевиявлення місцевого масштабу), так і цілої держави (тут уже має місце виявлення волі швейцарських громадян). Можливо, на перший погляд питання, “Чи варто забороняти проїзд громадського й приватного транспорту в історичному центрі?” у маленькому курортному містечку Морж, що на березі Женевського озера, не потребує такої пильної уваги місцевої спільноти. А з іншого, ці люди мають право самостійно визначати, чи вони хочуть замріяно блукати вузенькими вуличками Моржа, поміж готичних будівель, і смакувати каву у ресторані, який веде свій літопис від 1670-го року – чи вони воліють швидкими “марш-бросками” пробігати вздовж тих самих вуличок, поступившись місцем машинам та автобусам. Місцева мерія Моржа, на чолі з мером, звичайно ж затвердили рішення співгромадян заборонити відкривати історичний центр міста для транспорту.

Референдуми зіграли величезну роль в історії міста Шафгаузен, який розташований на швейцарсько-німецькому кордоні, на німецькому березі Рейну. Майже 90 років тому, відчуваючи подих Першої світової війни, місцева влада скликала референдум із питанням, у якій державі населення Шафгаузена воліє жити – у Швейцарії чи Німеччині. Мешканці вирішили жити у Швейцарії, і рішення шафгаузенців було затверджено, відповідно, кантоном і швейцарським парламентом.

Про парламент Швейцарії варто вести окрему розмову, оскільки пересічному громадянинові України важко уявити наступне: пересічний громадянин Швейцарії має право зайти до будинку парламенту (до речі, пам’ятки історії та архітектури), продемонструвавши охоронцям паспорт і відсутність зброї та інших небезпечних речей, і спостерігати за роботою сесії. Пересічний громадянин Швейцарії має право на інформацію про питання, які обговорюють парламентарі, і спілкуватися зі своїми депутатами. І, таким чином, на особистому прикладі перевіряти, чи справді швейцарські народні обранці працюють в інтересах свого народу і своєї держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG