Доступність посилання

ТОП новини

Одесити не голосували за нинішню Одеську владу


Одесити не голосували за нинішню Одеську владу

Одеса, 16 вересня 2002 - Принаймні про це заявили учасники зустрічі з народними депутатами України Юлією Тимошенко, Олександром Морозом та Петром Симоненком, яка була проведена 13 вересня на Кульковому майдані. Власне, дивно, що лідери опозиції обрали місцем проведення площу де дотепер, зусиллями, нинішнього міського голови Руслана Боделана, височіє та лякає око єдиний в Одесі пам'ятник Володимиру Леніну...

Влада в Одесі схоже злякалася перспективи проведення безстрокових акцій протесту. Іншим не поясниш факт проведення позачергової сесії обласної Ради де, серед інших, голова обласної держадміністрації Сергій Гриневецький піддав опозицію критиці заявивши, що саме вона винна у нинішній державній кризі.

У чому винна опозиція в Одесі не зрозуміли дотепер... У владних кабінетах не лише в області, але й в Україні в цілому, опозиційних політиків не сприймають. Тут приймають лише враховуючи особисту відданість Леоніду Кучмі.

Про готовність до співпраці влади з опозицією яскраво свідчить і готовність влади і їхнє ставлення до журналістів які критично ставляться до кроків нинішніх владоможців.

Замість конструктивного діалогу журналісти відчувають на собі тиск, їх позбавляють акредитації і так далі... В Одесі це відчувається особливо гостро.

Тим часом, на мітинг опозиції в Одесі прийшли не лише пересічні мешканці міста, але і активісти обласних організацій ВО “Батьківщина”, УРП “Собор”, УНР, Партії Реформи й порядок, УНСО, КПУ, Соцпартії, Зеленої партії України, громадської організації “Народний виконком” та інші.

Говорити про те, що велика група правоохоронців забезпечувала тут порядок теж не доводиться. Групу молодих активістів весь час провокували на протистояння люди у цивільному. Один з них показав посвідчення, при цьому його, швидко закривши, погрожував молоді репресіями з активну громадську діяльність.

Голова фракції КПУ в парламенті Петро Симоненко заявив, що “головне питання, яке поставила перед собою опозиція, - це – відсторонення від влади режиму Леоніда Кучми. Всієї системи влади і зміна її на ту владу, яку ми з вами бажаємо.

Ми, комуністи, розуміємо, що ситуація в Україні розвивається катастрофічно. Практично за всіма показниками індексу розвитку людини ми наблизилися до межи катастрофи. Це характеризується багатьма параметрами.

Ми розуміємо, що опозиційні сили в Україні є нині різними і бачать різні шляхи держави та державної влади, економічного розвитку. Але, ми так само розуміємо наскільки важлива нині відповідальність наша перед народом України за те, що ми повинні зробити заради майбутнього. Маємо об'єднати народ, які б у нас погляди не були для того щоби вирішити головне питання про яке я сказав вище.

Тому ми відмовилися від політичних амбіцій, не переслідуємо власних політичних інтересів.

Визначене завдання об'єднання народу ми виконуємо, бо де б ми не були – коли ми ставимо перед виборцями питання чи підтримують вони нашу ініціативу - про початок Усеукраїнської акції громадянського спротиву 16 вересня о 15.00, у всіх регіонах України, – нам практично всі відповідають “ТАК””.

Лідер соціалістів Олександр Мороз під час виступу заявив, що “обласну владу та мера Одеси обирали не виборці а клани, які нині владу сформували у містах, в областях і в центрі. Тому ця влада ніколи не буде захищати ваші інтереси. Сьогодні ж ми втрачаємо час.

Якщо буде так і далі, ще кілька років, українці назавжди залишатимуться у якості рабів.

Клани в Україні відомі. Це десятки родин. Вони тримають у рабстві всіх. Вони знищують все що суперечить їхнім інтересам, в тому числі людей які прагнуть займатися середнім або дрібним бізнесом. Вони захопили найбільш прибуткові дільниці економіки – газ, нафтопродукти, електроенергію, вугілля, горілку і так далі.

Одесити можуть організувати виробничу справу, але не можуть вижити, бо у них будуть нестерпні податки, платня за землю і так далі...

Не той Моїсей веде Україну, країну де кращі у світі землі. Ми крокуємо одинадцять років та бачимо що прямуємо до пустелі... Не той Моїсей і виглядом, і розумом, і мораллю, іншими якостями людини.

Ми маємо подолати перешкоди, які стоять на шляху реформи влади в Україні, бо влада має бути під контролем народу. Саме тому гасло “Кучму ГЕТЬ” виправдане і має бути реалізоване”.

Особливо щиро одесити зустріли лідера партії “Батьківщина” Юлію Тимошенко. До речі, вона єдина хто спілкувався під час зустрічі з мешканцями міста українською мовою.

У своєму виступі вона наголосила:

“Сьогодні нас розподілили на “лівих” і “правих”, на “російськомовних” та “україномовних”. На православних та католиків. Завдяки цьому наше життя одинадцять років руйнували.

Яка різниця – правим чи лівим кулаком ударити по цьому режиму? Краще обома. І скоріше.

Я хочу щоби Ви знали. Не має в Україні недолугих родин, немає безталанних дітей. Є лише одна причина.

Ми маємо сьогодні сказати, що не Україна та її громадяни винні. Не недолік ресурсів винний.

Тут інше.

Одинадцять років у нас є лише одна причина.

Україною і перший і другий раз керують люди які інтелектуально, духовно, морально не здатні керувати країною де живе вже 48 мільйонів. Це все одне що довірити людині з незавершеною середньою освітою будувати космічні літаки...

Нинішнє керівництво слід терміново прибрати.

Діяти слід уже. Україна не витримає чекання, ще два з половиною роки, до виборів Президента. Ці роки можуть стати роками остаточної втрати наших економічних ресурсів. Два з половиною роки це – кожен тиждень втрат”.

Юлія Тимошенко закликала віруючих молитися за успіх усеукраїнських акцій опозиції, за краще майбутнє для України.

13 вересня ввечері, у приміщенні Центру болгарської культури, було проведено і прес конференцію для журналістів.

На ній лідер комуністів Петро Симоненко порушив і питання незаконної контрабанди української зброї.

“Три роки тому я говорив про цю проблему. Я попереджав, бо мав з надійних джерел інформацію, адже завершувала роботу спеціальна комісія парламенту, яка мала вивчати питання контрабанди зброєю.

Як Ви пам'ятаєте, - ця комісія була.

Ми дійсно прийшли до того, що документально довели цей факт. Фахівці це підтвердили.

Коли у 2000 році Президент та його оточення вчинили переворот у стінах парламенту – серед комісій які одразу ліквідували це була саме комісія з розслідування злочинів пов'язаних із контрабандою зброї.

Я не приховував і можу ще раз повторити. Я двічі був у Леоніда Кучми і закликав його: “Припиніть контрабанду зброї з Придністров'я, через територію України, Іллічівський порт”.

Я попереджував його і казав йому про те, що щомісяця з одного з населених пунктів, на кордоні України, до Києва везуть п'ять мільйонів доларів, як хабар, щоби були відкриті коридори для контрабанди зброєю.

Мова йде про важливе питання.

Вивозилися, чи мали бути вивезені, 2400 ядерних боєголовок. 2200 зафіксовані. 200 невідомо куди зникли. Або вони, у кращому випадку, залишилися на території України, або як тоді коли готували пакистанські проекти – зброя зникала зі складів і ніхто не знає. Закордонна преса про це багато писала...”

Юлія Тимошенко повідомила на прес конференції і про те, що цими днями правоохоронні органи Туреччини скоріше за все випустять на свободу її рідних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG