Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія заявляє про можливість надати свою територію для воєнних дій проти Іраку


Саудівська Аравія заявляє про можливість надати свою територію для воєнних дій проти Іраку

Прага, 16 вересня 2002 – Саудівська Аравія вперше заявила про можливість надати свої військові бази для ударів по Іраку. А Ірак припускає, що наполягаючи на поверненні інспекторів ООН, США лише хочуть відтягнути час воєнної акції. Америка та Великобританія продовжують тиск на ООН, аби організація підготувала графік виконання Багдадом усіх вимог.

У суботньому інтерв’ю телемережі CNN міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Сауд Аль-Фейсал заявив, що у разі, якщо воєнні дії проти Іраку підтримають усі члени Ради Безпеки ООН, то це зробить і Саудівська Аравія. Раніше королівство попередило, що не дозволить будь-яких воєнних дій проти арабських країн із своєї території, і відмовило Вашингтону надати свої бази для ударів по позиціях талібів в Афганістані. І хоча Саудівська Аравія продовжує виступати проти скинення режиму Саддама Хусейна та односторонніх воєнних акцій США, в інтерв’ю телекомпанії CNN саудівський міністр зазначив, що виступ американського президента на Генеральній асамблеї ООН суттєво змінив ситуацію довкола Багдада - Вашингтон продемонстрував, що шукає міжнародну підтримку.

Водночас заступник прем’єр-міністра Іраку Тарек Азіз скритикував вимоги США. Він сказав, що повернення інспекторів не вирішить проблеми, тому, що Ірак мав із ними поганий досвід. "Чи розумно повторювати невдалий досвід, який до речі не запобіг агресії? Чи можна назвати це великою дипломатією намагання США відтягнути агресію на 4-5 місяців, а потім все одно зробити це після повернення інспекторів із Багдада."

США і Великобританія вимагають, щоби Рада Безпеки, найближчими тижнями підготувала новий графік виконання Іраком вимог ООН. Державний секретар Колін Пауел ще раз наголосив, що в разі неприйняття ООН заходів проти Саддама Хусейна, США самі це зроблять.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Джек Стро пообіцяв, що 24 вересня Великобританія оприлюднить інформацію про можливості Іраку виготовляти хімічну, біологічну та ядерну зброю.

А Радник із питань національної безпеки США Кондоліза Райс виступаючи на телебаченні у неділю ще раз нагадала про зв’язки Саддама Хусейна з тероризмом: "Ми ретельно працюємо над відтворенням цілої картини. Ми переконані в існуванні зв’язків Саддама з терористами, і будемо відверті – і без події 11 вересня, багато в чому можна звинуватити Саддама Хусейна. Він точно має зв’язки з тероризмом."

Оглядачі припускають, що запобігти воєнним діям США проти Іраку буде дуже важко, якщо Багдад найближчим часом не виконає вимог ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG