Доступність посилання

ТОП новини

США – Ірак – міжнародна інспекція


США – Ірак – міжнародна інспекція

Прага, 17 вересня 2002 – Багдад погодився відновити міжнародну інспекцію його військових об’єктів без будь яких попередніх умов. У заяві Білого дому з цього приводу сказано, що згода Іраку є тактичним кроком, мета якого - уникнути жорсткої акції з боку Ради безпеки ООН.

Згода Іраку відновити інспекцію поки що, однак, не викликала серед оглядачів особливого ентузіазму і переконання, що проблему режиму Саддама Хусейна вдалося вирішити. Проте, як можна очікувати, цей крок протягне дискусії навколо Іраку і, можливо, відкладе воєнну акцію на невизначений час.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан заявив у понеділок, що він отримав листа від міністра закордонних справ Іраку Наджі Сабрі, в якому іракське керівництво висловило згоду на повернення військових інспекторів до Іраку без будь яких попередніх умов, що мало би припинити дальші дискусії у справі воєнного удару. Таким чином Багдад сподівається, що цей його крок викличе ширшу опозицію в ООН, серед союзників США й особливо серед арабських сусідніх країн проти воєнної акції.

Раніше для відновлення інспекції Багдад вимагав спочатку скасувати економічні санкції, впроваджені ООН 90-го року за іракську агресію проти Кувейту. Згідно з тодішньою резолюцією Ради безпеки ООН, санкції проти Іраку можуть бути скасовані лише після того, як міжнародні інспектори офіційно ствердять факт знищення Іраком усіх наявних у нього видів зброї масового знищення й засобів для виробництва такої зброї.

Відразу ж після оголошення Кофі Аннаном листа від іракського керівництва Білий дім виступив із заявою, у якій згоду Багдада на відновлення інспекції названо тактичним кроком, який мав би допомогти уникнути жорстких рішень із боку Ради безпеки ООН. Адміністрація Буша і далі вимагає від Ради безпеки нової резолюції у справі загрози з боку режиму Саддама Хусейна. Раніше президент Буш та інші представники адміністрації підкреслювали, що нині ідеться не стільки про відновлення інспекції, скільки про усунення від влади іракського режиму, який завжди представлятиме загрозу для регіону й світу. У численних повідомленнях і відгуках на останній розвиток подій навколо Іраку чимало оглядачів теж схильні думати, що згода іракського керівництва на інспекцію без попередніх умов, це хитрий, проте навряд чи достатньо ефективний крок, до якого Багдад удався надто пізно, тобто в останній момент перед катастрофою. Досі, тобто протягом останніх 12-ти років Багдад систематично ігнорував рішення Ради безпеки і донедавна з викликом реагував на попередження Сполучених Штатів.

Найближчим часом, як можна очікувати, з офіційною реакцією на згоду Іраку виступить Рада безпеки ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG