Доступність посилання

ТОП новини

У Словаччині готуються до парламентських виборів. Уже цього вікенду стане відомо, яким буде цей вибір – інтеграція до ЄС і НАТО, чи життя на узбіччі головних європейських процесів


У Словаччині готуються до парламентських виборів. Уже цього вікенду стане відомо, яким буде цей вибір – інтеграція до ЄС і НАТО, чи життя на узбіччі головних європейських процесів

Прага, 18 вересня 2002 - До виборів залишилось кілька днів, та прогнозувати, хто здобуде перемогу, не беруться навіть найсміливіші аналітики. Найчастіше називають імена двох чільних політиків - Владіміра Мечіара - екс-прем'єра Словаччини, голову пролівої партії – Рух за демократичну Словаччину, та голову партії правого центру «Смер» – тобто «Напрям» Роберта Фіча. Сьогодні їх розділяє тільки 3 відсотки голосів – так свідчать результати опитування громадської думки, при чому перед веде вже традиційно протягом кількох років чи не найпопулярніший словацький політик харизматичний Владімір Мечіар. На його думку, долю виборів вирішать саме ці останні дні, протягом яких виборці переважно вирішують, кому віддати свої голоси.

У Словаччині це не просто. По-перше, там зареєстровано понад 110 партій та рухів і розібратись у цьому політичному мереживі пересічному громадянинові часто не під силу. Реально у виборах братимуть участь 26 партій. За прогнозами, до Національної Ради, тобто Парламенту Словаччини, увійдуть 6 чи найбільше – 10 партій. Понад місяць тому партія Владіміра Мечіара була однозначним лідером. Несподіваний удар її престижу завдав багаторічний соратник Мечіара Іван Ґаспапрович, який не міг більше миритись з авторитарними методами партійного керівництва Мечіара. Він заснував свою партію – Рух за демократію, котра швидко знайшла одне з помітних у демократичному спектрі місць. Таким чином Владімір Мечіар утратив приблизно третину своїх виборців, але й далі залишився серед політичних фаворитів.

Демократичні лідери у Словаччині, серед яких і нинішній прем’єр Мікулаш Дзурінда, добре усвідомлюють, що ці вибори - чи не найважливіші в історії країни. В разі демократичного вибору перед словакам відкриваються двері до ЄС та НАТО. Зрештою, цілком відкрито про це наголошували і на Заході від Братислави – у Брюсселі, Вашингтоні, Відні, Берліні. Західні політики неодноразово заявляли про свій інтерес бачити Словаччину рівноправним партнером у Європі, та без тих політичних сил, що їх очолює Владімір Мечіар. Ось чому так важливо, щоб словаки у виборі не помилились. На цьому вчора наголосив і президент Словаччини Рудольф Шустер:

Р.Шустер: Вступ до НАТО та ЄС для нас життєво важливий. Обираймо ті політичні партії й тих політиків, котрим ми довіряємо, в котрих ми переконані, що вони нас не підведуть.

Уже в неділю ввечері будуть оприлюднені попередні результати парламентських виборів у Словаччині. Словаки вірять, що незабаром їхня країна стане членом ЄС. Найбільші оптимісти з них уже навіть шукають характеристику для словаків. Наприклад, якщо італійці галасливі, ірландці – ощадливі, а французи – галантні, то який прикметник найкраще характеризуватиме словаків у широкому колі європейських народів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG