Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція Робера Менара


Прес-конференція Робера Менара

Київ, 17 вересня 2002 - Добіг кінця візит в Україну генерального секретаря Міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Робера Менара. Як ми вже повідомляли, 16 вересня Генеральна прокуратура України визнала його законним представником мами й вдови журналіста Георгія Гонгадзе. За підсумками свого візиту в агентстві УНІАН Робер Менар провів прес-конференцію. Серед іншого, він повідомив, що голова Державної податкової адміністрації України Микола Азаров так і не знайшов часу для зустрічі з ним, щоб підписати двосторонню угоду щодо прозорості податкових перевірок засобів масової інформації.

Ось що сказав на прес-конференції генеральний секретар міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Робер Менар із приводу його неприйняття Миколою Азаровим:



“Я не хочу судити людей за їхніми ймовірними намірами, які в останню хвилину знаходять аргумент, щоб не зустрітися зі мною. Можливо, для цього є підстави. Але вже понад рік він нам обіцяє підписати угоду, яка дала б змогу контролювати, чи часом податкові перевірки не проводяться з політичною метою. У червні 2001 року, коли ми з ним востаннє бачились, він пообіцяв таку угоду підписати. Мушу констатувати, що на сьогоднішній день Микола Азаров не підписав цього документу. Що вам сказати? Сподіваюся, що наступного разу, коли я приїду, він знайде 5 хвилин, щоб із мною зустрітися”.

Тарас Марусик

Робер Менар назвав також прізвище експерта, який працюватиме в Києві з 2 по 6 жовтня. Це Жан Ріволє, який працював із “Репортерами без кордонів” у Буркіна-Фасо, Казахстані, а два тижні тому повернувся з Непалу.

Робер Менар



“Я маю цілковиту довіру до цього експерта. І в присутності пані Гонгадзе я запевняю, що чесність цієї людини понад будь-які підозри”.

Тарас Марусик

Робер Менар підкреслив також, що йдеться не тільки про справу Гонгадзе, але й про десятки інших журналістів, які в Україні були вбиті чи покалічені, оскільки (цит.) “в усіх подібних випадках безкарність злочинців є правилом. А скільки ми можемо назвати людей, яких було покарано? Саме тому ми повинні пролити світло на справу Гонгадзе, щоб покласти край безкарності. Крім того, це наш борг перед пані Гонгадзе”. То була цитата з виступу генерального секретаря Міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Робера Менара.

У прес-конференції взяла участь Леся Гонгадзе. Вона зробила низку заяв. Зокрема, вона ставить знак рівності між колишнім прокурором і теперішнім.

Леся Гонгадзе

Вельмишановні пані і панове, я вам категорично і абсолютно свідомо заявляю про те, що сім з половиною годин перебування в морзі на вулиці Оранжерейній дали мені можливість зрозуміти, що стопа цього скелету, а стопи, як не дивно, дуже добре збереглися з пальцями, не належить моєму синові.

Тарас Марусик

Свій емоційний виступ Леся Гонгадзе закінчила такими словами:

«Я звинувачую Кучму і хай його Бог покарає!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG