Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: “Начало акції “Повстань, Україно!” було приголомшливим. Що далі?”


Огляд: “Начало акції “Повстань, Україно!” було приголомшливим. Що далі?”

Київ, 18 вересня 2002 - Можна з певністю сказати, що такої кількості людей Європейська площа Києва з прилеглим простором інших центральних вулиць не бачила з кінця 90-х років. Організатори масової акції протесту “Повстань, Україно!”, на думку кореспондента газети “Правда України”, самі не очікували такого успіху. Серед промов лідерів опозиції, найяскравішим журналіст називає виступ Олександра Мороза. Лідер соціалістів, зокрема, порівняв страждання українського народу з блуканнями по пустелі синів ізраілевих під орудою Мойсея. Різниця, за словами депутата, лише в тому, що українці все далі відходять від бажаної мети. А все тому, що Мойсей не той. Кореспондент газети пише і про симпатії народних мас до Юлії Тимошенко, із якою багато хто починає пов'язувати майбутнє України. Утім, дедалі більше радикалізується і лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко, який підписав звернення до Л.Кучми з настійливим проханням піти у відставку. І цим, на думку журналіста, значною мірою спалив за собою мости. Про це наголошується в статті “Начало акції “Повстань, Україно!” було приголомшливим. Що далі?”.

Зовсім по-іншому оцінює події 16 вересня кореспондент газети “День”, який вважає єдиним помітним вислідом акції – приєднання до неї наприкінці Віктора Ющенка. Втім, на думку автора статті – лідер “Нашої України” зумів сказати лише щось абстрактно-опозиційне про діалог і “круглий стіл”, при цьому жодного разу, не назвавши імені глави держави. А більшість демонстрантів, що приїхали до столиці, - мовиться далі в статті, - вже давно живе у своєму духовному мікросвіті із власним фольклором, афоризмами й забобонами. Поголос про київські події рознесеться через цих людей Україною і становитиме певну альтернативу офіційному висвітленню акції по телебаченню.

Про те, як відбувалися акції протесту в обласних центрах докладно розповідає газета “Україна молода”. Скажімо, спецкор у полтавській області стверджує, що такого велелюдного мітингу опозиції, яка 16 вересня “повстала” проти нинішнього владного режиму в Полтаві, не було з часів “мирної” революції кінця 80-х – початку 90-х років. Хоча, як інформується в іншій публікації, що має назву “Доручення від “Старшого Брата?” - полтавські правоохоронці отримали доволі детальну інструкцію – як допитувати місцевих активістів опозиційних партій “як свідків” очікуваної події. Навіть питання вже заздалегідь заготовлені. Ознайомитися з ними – можна в рубриці “Без коментарів”.

Як пише газета “Вечірні вісті” - не всім в Україні живеться погано. Наприклад українським в'язням у Лук’янівському СІЗО. До цієї публікації журналістів надихнули оповіді тюремного начальства, яке запевняло, що тамтешні в'язні – щасливі люди. Детальніше ознайомитися з умовами їхнього перебування – можна зі статті “Добре сидимо, або Лук’яновські зеки розводять акваріумних рибок, грають у футбол і навіть страждають від ...переїдання”.

А ось прочитати поради про те, як отримати побачення в слідчому ізоляторі родичам арештованого – можна в газеті “Сегодня”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG