Доступність посилання

ТОП новини

Цивільна оборона Ізраїлю мобілізована і вживає необхідні заходи для захисту населення від можливої атаки Іраку


Цивільна оборона Ізраїлю мобілізована і вживає необхідні заходи для захисту населення від можливої атаки Іраку

Єрусалим, 18 вересня 2002 - Незважаючи на готовність Іраку допустити інспекторів ООН на свою територію, уряд Ізраїлю вважає, що американський удар по Іраку неминучий і треба готуватися до найгіршого сценарію. Цивільна оборона країни мобілізована і застосовує необхідні заходи.

Між адміністрацією США та урядом Ізраїлю існує домовленість про координації дій у справі Іраку. Ізраїльський уряд вважає, що у разі війни Ірак зробить спробу застосувати проти цивільного населення Ізраїлю зброю масового знищення. Тому система цивільної оборони Ізраїлю повністю мобілізована. Черги на пунктах обміну протигазів стали ще довшими. Сьогодні 15 тисяч осіб звернулися туди, у порівнянні з 10 тисячами на початку цього місяця і з 3 тисячами 2 місяці тому. Повідомляється, що бракує 600 тисяч протигазів, які будуть закуплені за кордоном.

2 мільйони громадян усе ще не мають якісних бомбосховищ. Пожежники Ізраїлю мають усього біля 100 спеціальних захисних комбінезонів для роботи в умовах бактеріологічної та хімічної атаки. Завершилося щеплення вакциною віспи 15 тисяч персоналу оборонного сектора. Іде підготовка до вакцинації усього населення. Територія кількох парків призначена для тимчасового поховання жертв від зброї масового знищення.

Мер міста Рамадган, яке найбільше потерпіло від ракетного нападу Іраку 11 років тому, вирішив у випадку війни евакуювати все населення міста у наметове містечко, що будується у пустелі на півдні країни.

Тривають заняття служби цивільної оборони, направлені на кращий захист висотних будинків та складів палива від іракських ракетних та авіаційних ударів.

Згідно з оцінкою військових експертів під час можливого нападу Іраку активізують свою діяльність палестинські терористи, які спробують створити проти Ізраїлю внутрішній фронт.

Незважаючи на всю небезпеку, уряд Ізраїлю дотримується думки, що негайній війні з Іраком не можна запобігти і треба готуватися до найгіршого розвитку подій. Очікується, що ізраїльське військо візьме участь у воєнних операціях проти Іраку лише в крайньому випадку, бо США хочуть уникнути негативної реакції арабських країн. Проте підготовка до можливої військової конфронтації йде в Ізраїлі повним ходом і для неї мобілізовані усі людські та матеріальні ресурси країни.

Серед цивільного населення Ізраїлю поки що не відчувається паніки, але вже є ознаки напруження. Називають різні можливі дати початку війни. Усі вони близькі у часі і вказують на період із кінця жовтня по грудень цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG