Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком у Нью-Йорку – позиція України в іракській проблемі


Інтерв’ю з міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком у Нью-Йорку – позиція України в іракській проблемі

Н’ю Йорк, 18 вересня 2002 -

Юрій Дулерайн

Пане міністре, хотілося б знати про роль України в Раді безпеки, яка нині обговорює питання Іраку - на чиєму боці Україна, кого вона підтримує в цьому питанні?

Анатолій Зленко

Ми вважаємо, що справді Ірак має погодитися на те, щоби міжнародні спостерігачі виконували своє завдання, яке відповідає рішенням Ради безпеки ООН. Ми також за те, щоби рішення Ради Безпеки ООН також були виконані в повному обсязі іракською стороною. Відомо, що Ірак порушив 16 резолюцій Ради Безпеки перед тим. Це все було наведено в деталях у виступі президента Сполучених Штатів Буша. І більше того, є поширений документ делегацією Сполучених Штатів Америки при Організації Об’єднаних Націй – це весь перелік документів, які, вважається, що іракська сторона не виконала. Тому ми виходимо з того, що, звичайно, мають бути виконані ці всі резолюції, мають бути розташовані міжнародні інспектори з тим, щоб вони виконали цю роботу. Будуть докази, не будуть докази, і якщо Ірак іде на те, щоби ліквідувати зброю масового знищення (якщо вона в нього є), то звичайно це хороша відповідь міжнародній спільноті. В тому числі, я хотів би сказати, - і Україні, яка також має свою позицію в цьому питанні.

Юрій Дулерайн

Пане Міністре, як відомо, Рада Безпеки розкололася у питанні щодо нової резолюції ультимативного характеру – на одному боці Сполучені Штати, Великобританія, Канада, Колумбія та ще деякі країни, Європейський Союз, на другому боці - Росія, Китай і арабські країни. На якому боці Україна?

Анатолій Зленко

Я хотів би сказати сьогодні одну річ, щоб це було для всіх абсолютно ясно. Справа в тому, що Рада Безпеки розпочала дискусію з цього питання, чи навіть кулуарну роботу, консультації з цього питання, і є на самому початку його обговорення. І було б дивно, якби зараз усі в один голос підняли руки і сказали - згода, ніяких проблем і так далі. Іде ж пошук найприйнятнішого варіанту в цьому контексті. І тому я думаю, що тут треба спокійно до цього підходити. Завтра буде виступати Блікс – це голова Комісії інспекторів, який зараз буде презентувати свою доповідь і свої думки щодо того, в який спосіб він має організувати роботу міжнародних спостерігачів. Можливо, він внесе більшу ясність. І тому сьогодні говорити, на якому боці Україна – Україна чітко висловила свою позицію: вона сказала, що вона за розміщення міжнародних спостерігачів, вона за виконання прийнятих рішень Ради Безпеки ООН, вона вважає, що це має бути основою для вирішення цієї проблеми.

Юрій Дулерайн

Чи Україна вважає, що важливіше запрошення інспекторів до Іраку, чи роззброєння Іраку? Таку позицію підкреслив міністр оборони Сполучених Штатів.

Анатолій Зленко

Не можна розділити ці два поняття. Якщо Рада Безпеки ООН уповноважує міжнародних спостерігачів виконати свою роботу, то це відповідає, перш за все, рішенню Ради Безпеки ООН. І не можна відділити одне від іншого. А що стосується нас, то я хотів би ще раз сказати, і повторюю цю позицію. Насамперед, рішення мають базуватися на повазі до норм і принципів міжнародного права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG