Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція посла Іраку в Києві: Україна, США та Ірак


Прес-конференція посла Іраку в Києві: Україна, США та Ірак

Київ, 19 вересня 2002 - Ірак розраховує, що Україна буде дотримуватися позицію, яка збігається з підходами ООН у конфлікту навколо цієї країни. І що Київ не підтримає силові дії США проти Іраку. Про це заявив на прес-конференції у Києві надзвичайний та повноважний посол Іраку Музхер Аль-дурі.

Попри готовність допустити інспекторів ООН на свою територію, Багдад побоюється, що США таки можуть розпочати силову кампанію проти Іраку. Відтак, у відповідь іракці розпочали власну – інформаційну кампанію у державах, які власне мають добрі стосунки з Іраком, аби отримати політичну підтримку своєї – антиамериканської позиції. У Багдаді до друзів Іраку відносять і Україну, про що власне і заявив посол надзвичайний та повноважний посол Іраку Музхер Аль-дурі, які працює в України трохи більше місяця. Раніше він був послом в Росії – інші країні, що досить лояльно ставиться до Багдаду і жорстко витупає проти бажання США силовою домогтися відсторонення від влади Саддам Хусейна.

Посол Іраку в Україні Музхер Аль-дурі заявив, що позиція Іраку є цілком зрозумілою і це мають зрозуміти інші.

“Ми чекаємо від України й усіх країн світу висловлення своєї чіткої позиції проти агресії та війни. Ми хочемо сказати, що треба відкинути можливість агресії і вирішувати все треба шляхом цивілізованого діалогу”.

Посол Іраку Музхер Аль-дурі сказав, що його країна не збирається наносити ракетний удар по Ізраїлю – у відповідь на силові дії США. Бо ракет із такою дальністю у Іраку вже не залишилося. Він також назвав нісенітницею твердження, що Ірак має можливість найближчим часом оволодіти ядерною зброєю. Так само посол раніше відкидав і можливість військової співпраці України та Іраку – зокрема, коли йшлося про поставки станцій пасивної радіорозвідки “Кольчуга” до Іраку з України. Разом з тим у Німеччині триває судова справа, де громадянина цієї країни звинувачують поставках у період 1996-98 років електронного устаткування та запасних частин до військових літаків в Іраку. Частину цього устаткування начебто закуповували в Україні і переправляли до Іраку через Йорданію.

Багдад закликає Київ більш енергійно працювати в торгівельній галузі, сільському господарстві та промисловості. За підсумками минулого року товарообіг між двома країнами становив 300 млн. длр і сказав, що Ірак готовий збільшити цей товарообіг. Показово, що Ірак у цьому році в рамках програми “нафта в обмін на харчі” удвічі збільшив квоту на закупівлю іракської нафти представниками України – з 20 до 40 млн. барелей. Це, напевно, і є власне плата за лобізм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG